*Nettavisen* Nyheter.

Den humanitære våpenhvilen i Gaza er i gang

USAs utenriksminister John Kerry har utarbeidet våpenhvilen. Foto: Pool (Reuters)

12 timer fra klokken 7 norsk tid legger det israelske militæret og Hamas ned våpnene for en humanitær våpenhvile.

26.07.14 14:17

Israel sier den korte våpenhvilen starter klokka 7, mens Hamas vil starte klokka 8. Verken Israel eller Hamas har godtatt forslaget til en lengre våpenhvile som USAs utenriksminister John Kerry har utarbeidet.

Den kortvarige våpenhvilen lørdag, som ble foreslått av FN, skal gjøre det mulig å sette inn humanitær hjelp til befolkningen på Gazastripen.

Utenriksmedarbeider Odd Karsten Tveit i NRK sier folk i Gaza benytter våpenhvilen til å se til husene sine og skaffe penger og mat. De tror imidlertid ikke at pausen i kampene lørdag vil vare ut den planlagte tiden

Fortsetter tunnelletingen
En talskvinne for Israels militære har opplyst at de israelske soldatene skal fortsette å lete etter tunneler på Gazastripen under lørdagens våpenhvile, og «respondere om terroristene velger å utnytte situasjonen til å angripe israelske soldater eller skyte mot israelske sivile».

Hun sa også at palestinere som har forlatt sine hjem etter israelske advarsler, ikke får lov å vende tilbake under våpenhvilen.

Flere drepte
Kort tid før den kortvarige våpenhvilen trådte i kraft, opplyste det palestinske helsedepartementet at 20 personer fra samme familie var blitt funnet drept i sitt hjem i landsbyen Khuzaa sør på Gazastripen, ifølge Reuters. 11 av de drepte var barn. Det ventes at dødstallet vil stige.

Israelske stridsvogner skjøt mot huset torsdag. Det meldes også om flere sårede som ble fanget i ruinene etter hendelsen.

Det totale dødstallet blant palestinere i Gaza har dermed kommet opp i 891. Minst 192 barn har mistet livet, ifølge UNICEF. Israel har så langt lidd et tap på 37 soldater i kampene, i tillegg til tre sivile i Israel som mistet livet i et palestinsk rakettangrep.

Vil forlenge
Et samlet møte av utenriksministre fra en rekke land ber om at den humanitære kortvarige våpenhvilen i Gaza blir forlenget med ytterligere 12 timer.

– Vi ber partene om å utvide den humanitære våpenhvilen, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius etter et møtet i Paris fredag.

Utenriksministrene fra Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Italia, Qatar, Tyrkia og EU deltar under møtet.

12 timer fra klokken 7 norsk tid la det israelske militæret og Hamas ned våpnene for en humanitær våpenhvile.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag