RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IKKE FORNØYD: Tilstanden i forholdet til Norge på det politiske området er "utilfredsstillende" medeler den russiske ambassaden i en pressemelding.
IKKE FORNØYD: Tilstanden i forholdet til Norge på det politiske området er "utilfredsstillende" medeler den russiske ambassaden i en pressemelding. Foto: Mikhail Klimentyev (AP)

Den russiske ambassaden sier forholdet til Norge ikke er holdbart

Sist oppdatert:
I en pressemelding fredag sier den russiske ambassaden i Oslo at tilstanden i forholdet til Norge på det politiske området er "utilfredsstillende", ifølge DN.

Ambassaden holder lite tilbake i sin lange pressemelding som er publisert på Facebook.

I pressemeldingen heter det blant annet følgende:

«Den russiske part har i flere år gjort norske kolleger oppmerksomme på den utilfredsstillende tilstanden i det bilaterale forholdet på det politiske området. Vi antar at dette ikke er i samsvar med Norges langsiktige interesser. Heller ikke Russland er tjent med dette. Den selektive tilnærmingen som Norge foreslår – 'her samarbeider vi, her samarbeider vi ikke' er ikke holdbar. Usaklig og virkelighetsfjern anti-russisk retorikk som brukes av våre norske partnere, det at man ignorerer våre interesser uunngåelig får konsekvenser for alle samarbeidsområder, står i motstrid til behovene for å skape et klima for forholdet som er nødvendig for å fremme en positiv agenda i bilaterale saker.»

Utenrikskomiteens leder er forsiktig i sine uttalelser etter at den russiske ambassaden gikk til frontalangrep på norsk Russland-politikk.

– Norge og Russland er naboland. Vi behøver og ønsker dialog, uavhengig av skiftende politiske værforhold, sier Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt til NTB.

Hun er leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité og understreker for øvrig at "det ikke er naturlig å kommunisere gjennom mediene."

Velkjente synspunkter

Samme dag som uttalelsen kom, bekreftet Utenriksdepartementet at utenriksminister Børge Brende (H) skal på sitt første Russland-besøk siden 2014.

Brende skal delta på en Arktis-konferanse i den russiske byen Arkhangelsk i mars.Det ble klart etter et møte mellom Brende og hans russiske kollega Sergej Lavrov i Tyskland torsdag.

UD forsøker samtidig å tone ned innholdet i uttalelsen fra den russiske ambassaden.

– Den russiske ambassaden kommer med velkjente synspunkter på europeisk sikkerhetspolitikk og NATO, sier pressetalsmann Frode O. Andersen i en uttalelse til norske medier.

– Når det for eksempel gjelder norsk og europeisk holdning til Russlands brudd på folkeretten i Ukraina, er denne vel kjent og kommunisert til russiske myndigheter, legger han til.

– Klumsete og ensidig

Eksperter avfeier imidlertid uttalelsen som "klumsete", og tolker den som et forsøk på å blande seg inn i den norske Russland-debatten.

– Jeg tror dette har noe å gjøre med den interne norske dynamikken, sier, sier NUPI-forsker Jakub Godzimirski til NTB.

Den siste tiden har både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og E-tjenesten advart mot digitale trusler fra særlig Russland. I tillegg skapte det rabalder at stortingspolitikerne Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV) ble nektet visum til Russland.

– Usaklig og virkelighetsfjern anti-russisk retorikk, slår ambassaden fast i uttalelsen.

Godzimirski tror uttalelsen kan være en måte for den nye Russland-ambassadøren Tejmuraz O. Ramisjvili å markere seg på.

– Men det er gjort på en litt klumsete måte. Man ramser opp alle de tingene man er misfornøyd med, uten å nevne at Russland har gjort en del som har ført til disse reaksjonene. Dette er en veldig ensidig fremstilling av saken, sier han.

Les også: Stortingspolitikere fikk ikke visum til Russland - komitéreise avlyst

Her kan du lese den fullstendige pressemeldingen:

Videre skriver ambassaden at deres samarbeid ikke kan hvile bare på områdene som den norske part stadig nevner som fiskerispørsmål, miljøvern, kjerne- og strålingssikkerhet, søk og redning.

«Det siste fullverdige bilaterale møtet på utenriksministernivå mellom våre land fant sted i 2014»

MASSIV KRITIKK: I en pressemelding fredag sier den russiske ambassaden i Oslo at tilstanden i forholdet til Norge på det politiske området er "utilfredsstillende"

«Vi er sterkt uenige i påstanden om at «alt brått ble endret på grunn av Russland» i 2014. Russland har flere ganger gjort forsøk på å bli kvitt arven fra «den kalde krigen» – for eksempel foreslo vi i juni 2008 at man i felleskap skulle utarbeide Avtalen om europeisk sikkerhet. Det var tale om å opprette et felles militærpolitisk sikkerhetsrom i den euroatlantiske regionen for alle stater, uavhengig av deres medlemskap i militærpolitiske allianser. Dessverre ignorerte vestlige partnere forslaget vårt og foretrakk å utvide NATO østover. Vi anbefaler å lese Russlands President sin tale under München-konferansen i 2007 på nytt – mye skal bli klarere» , skriver ambassaden.

Les også: Solberg: Russland-trøbbel er blitt synlig

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere