RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den sentralafrikanske republikk lammet av voldsbølge

Hundrevis av fanger rømte hovedfengselet i hovedstaden Bangui i Den sentralafrikanske republikk mandag, sier en sikkerhetskilde. Til sammen er 30 mennesker drept i voldsbølgen som har herjet byen i tre dager.

– Det er ingen igjen i fengselet, forteller kilden.

Tre demonstranter ble drept og ytterligere sju ble såret da FNs fredsbevarende styrke avfyrte varselskudd for å spre flere tusen demonstranter som var på vei til presidentens kontor for å kreve president Catherine Samba-Panzas avgang, ifølge en sykehuskilde, som ikke ønsker å bli navngitt.

FNs fredsbevarende styrke, MINUSCA, nekter for at de åpnet ild mot demonstrantene. Styrken er sammen med franske soldater satt inn for å sørge for sikkerheten i Bangui.

– Forsøk på å velte regjeringen

Da demonstrasjonen ble oppløst brøt det ut skuddvekslinger andre steder i byen. En tenåring ble drept etter å ha blitt truffet av en rikosjett, sier en sykehuskilde.

Titalls har blitt skadd i sammenstøt siden lørdag, da drapet på en muslimsk mann utløste represalier fra muslimer mot et kristent nabolag i Bangui.

En vestlig diplomat sier en av grunnene til voldsbølgen er at president Catherine Samba-Panza er på FNs hovedforsamling, og at dette er et forsøk på å velte hennes regjering.

USAs utenriksdepartement har uttrykt støtte til Samba-Panza og hennes overgangsregjering, som har ledet landet siden januar 2014.

En av verdens verste kriser

Den sentralafrikanske republikk har vært preget av ustabilitet og vold i lengre tid. Landet sliter fortsatt med å komme seg etter kuppet som avsatte president François Bozize i 2013, og som ble etterfulgt av konflikt mellom landets kristne og muslimske befolkning.

Flere hundre tusen mennesker er siden drevet på flukt på grunn av kampene mellom væpnede grupper. Den to år lange krigen har skapt en av verdens verste, og mest usynlige, humanitære kriser, ifølge FN. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere