Gå til sidens hovedinnhold

Den smilende selvmordsbomberen

Cüneyt Ciftci levde et tilsynelatende normalt familieliv i Tyskland før han reiste til Afghanistan og sprengte seg selv i luften.

Cüneyt Ciftci (28) skal være den første personen født og oppvokst i Tyskland som har utført selvmordsangrep i Afghanistan. Den tyrkiske statsborgeren levde et tilsynelatende rolig liv sammen med familien i den tyske byen Ansbach i Bayeren.

Men den 3. mars i år sprengte hans seg selv i luften foran en regjeringsbygning i byen Khost i Afghanistan. To Nato-soldater og to afghanere ble drept i angrepet.

Propagandafilm
Den tyske avisen Spiegel har fått tak i en propagandafilm produsert av Taliban som viser minuttene før Ciftci sprenger seg selv i luften. Opptaket inneholder også bilder av selve selvmordsangrepet.

(Artikkelen fortsetter under).

På videoen stirrer den unge mannen rett inn i kameraet og smiler idet han slenger en bag med eksplosiver over skulderen.

Se videoen her (ekstern lenke)

Bildene er ledsaget av en kommentar som hyller ham som en martyr.

- Så heldig du er som vil oppleve soloppgangen i døden, og at du får dra til frontlinjen og brenne deg selv i islams navn, lyder kommentaren.

Deretter tar Ciftci farvel med sine kompanjonger, ber en siste bønn og setter seg inn i en bil og kjører av gårde.

Håndplukket av Taliban

Filmakerne filmet hele angrepet. De posisjonerte seg med to kameraer rundt regjeringsbygget og ventet på den blå Toyotaen med Ciftci bak rattet. Rolig satt de og ventet på smellet. Idet en røyksky steg opp fra området og man kunne høre en eksplosjon, ropte de «Allahu Akbar» - Gud er stor.

Men filmen er ifølge Spiegel mer enn et idylliserende farvel. Taliban skal ha håndplukket de tyrkiske mennene fra Tyskland for å være med i en rekrutteringsvideo. Etterforskere mistenker at Ciftci var ment å gå foran som et eksempel for den neste generasjonen med jihadister.

Filmen inneholder også en tale opplest av Taliban-legenden Jalaluddin Haqqani. I årevis var det uklart hva som hadde skjedd med den høytstående lederen i Taliban.

- Med Allahs hjelp vil USA forlate Afghanistan druknet i skam, sier Haqqani på videoen.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget