Denne biskopen benekter Holocaust

Foto: STR (REUTERS)

Den omstridte biskopen kan bli dømt til fem år i fengsel for å ha avvist holocaust.

04.02.09 16:17

En tysk distriktsadvokat, Guenther Ruckdaeschel, har igangsatt en etterforskning av den katolske biskopen Richard Williamson, som avviser at nazistene drepte seks millioner jøder med overlegg under andre verdenskrig.

Etterforskningen skal ta stilling til om uttalelsen til den britiskfødte biskopen kan anses som rasehat.

Ulovlig å avvise holocaust
Det å avvise holocaust er et lovbrudd ifølge tysk lov og har en strafferamme på fem års fengsel, melder CNN.

Etterforskningen ble igangsatt etter at distriktsadvokaten ble oppmerksom på et intervju biskopen hadde gjort med svensk TV i januar. I intervjuet avviste biskopen blankt at nazistene hadde brukt gasskamre i konsentrasjonsleirene.

- Jeg mener at de historiske bevisene strider mot at seks millioner jøder ble gasset i hjel med overlegg i gasskamrene og at dette var en godkjent politikk ført av Adolf Hitler, sa biskopen under intervjuet.

- Jeg mener det aldri fantes noen gasskamre, sa han.

Sterke reaksjoner
Deler av intervjuet ble publisert på Internett og utspillet har skapt sterke reaksjoner verden over, og flere kritiske røster har bedt paven om å ta grep.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel gikk også ut tirsdag og gjorde det klart at paven må forkaste enhver avvisning av holocaust.

Onsdag tok Vatikanet bladet fra munnen og beordret biskopen til å tilbakekalle uttalelsen offentlig, melder BBC.

Grunnen til den tyske etterforskningen er at intervjuet ble gjennomført i Tyskland. Biskopen skal ha bedt de svenske journalistene om å ikke sende TV-intervjuet utenfor Sverige. Ifølge tysk lov må avvisningen av holocaust være et offentlig utspill for at det skal regnes som et lovbrudd.

Distriktsadvokaten tviler på at den britiske biskopen vil bli straffefulgt ettersom Williamson nå oppholder seg i Argentina.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag