RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne gutten (17) skal bli hengt onsdag

Foto: Scanpix/Iran Human Rights (montasje).
Sist oppdatert:
Mindreårig henrettes foran tilskuere etter drap på kjendis i sommer.

Iranske myndigheter skal etter planen henrette en mindreårig gutt ved offentlig henging onsdag.

Alireza Mollasoltani (17) er dømt for drapet på en mann i Karaj i Iran 16. juli i år. Nå melder statlige, iranske nyhetskanaler at 17-åringen vil bli henrettet ved henging på åstedet for der drapet skjedde.

- Han skal henrettes på offentlig plass. Hittil har myndighetene forsøkt å vente med å henrette disse mindreårige til de er fylt 18 år, selv om det også er i strid med FNs barnekonvensjon som Iran har ratifisert, sier talsmann i Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

17-åringen er dømt for å ha drept Rohollah Dadashi, som er iransk mester i vektløfting.

- Siden det var en kjent person som er blitt drept, så føler regimet at de har bred støtte for denne henrettelsen, og at den har mer legitimitet, sier Amiry-Moghaddam.

- Sterkt beklagelig
Norske myndigheter reagerer kraftig på den planlagte henrettelsen som strider mot FNs barnekonvensjon.

- Det er sterkt beklagelig at det kan se ut som om Iran nå planlegger å gjennomføre henrettelse av den 17 år gamle Alireza Molalhasani i morgen, sier statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet i en uttalelse.

Henrettelser av mindreårige er et klart brudd på FNs barnekonvensjon. Iran gjennomfører regelmessige henrettelser av mindreårige til tross for at de har ratifisert konvensjonen. Iran Human Rights etterlyser kraftige reaksjoner på den planlagte henrettelsen.

- Her må verdenssamfunnet vise at disse konvensjonene er mer enn bare formaliteter, sier Amiry-Moghaddam.

Forbyr henrettelse av mindreårige
Statssekretær Larsen oppfordrer Iran til å etterleve sine internasjonale forpliktelser etter FNs barnekonvensjon og FNs internasjonale konvensjon om sivile og politiske rettigheter.

- Begge disse konvensjonene, som Iran har ratifisert, forbyr henrettelse av mindreårige og personer som var mindreårige da den straffbare handlingen fant sted, sier statssekretæren.

Iran er ett av de landene som gjennomfører flest henrettelser i verden. Men denne høsten har antall henrettelser økt betraktelig.

- Ifølge offisielle kilder er det over 50 personer som har blitt henrettet bare i september måned. Ifølge uoffisielle kilder er det over 70 henrettelser på tre uker, sier Amiry-Moghaddam.

Han mener det skyldes manglende reaksjoner fra verdenssamfunnet.

- Iranske myndigheter har ikke fått noen kraftige reaksjoner fra verdenssamfunnet. Vi vet av erfaring at sterke reaksjoner kan hjelpe, i hvert fall utsette henrettelsen. Manglende reaksjoner har motsatt effekt og kan tolkes som grønt lys.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere