*Nettavisen* Nyheter.

Denne hodeskallen ble funnet i ørkenen

Foto: fotograb, YouTube

Arkeologer har gjort det de omtaler som et unikt funn. Se video.

24.12.12 15:31

Arkeologer har funnet en vanskapt hodeskalle i den meksikanske ørkenen.

Hodeskallen antas å være tusen år gammel, og ble funnet ved en gravplass i nærheten av den meksikanske landsbyen Onavas.

Kraniemisdannelse
Dette er trolig det første funnet i regionen Sonora, som viser at oppbinding av hodeskallen var en vanlig praksis hos mesoindianerne. Hensikten er å forme hodet i en oval fasong.

Det ble funnet 25 individer på gravstedet, hvorav 13 hadde deformerte hodeskaller, mens fem av dem hadde tannmisdannelser.

- Kraniemisdannelse i den mesoindianske kulturen ble brukt til å skille sosiale grupper fra hverandre, og for rituelle formål, sier arkeolog og leder for prosjektet, Cristina Garcia Moreno, melder Daily Mail.

- Dette unike funnet viser en miks av tradisjoner blant ulike grupper i det nordlige Mexico, sier Moreno.

Klemmes mellom planker
Oppbinding av hodeskallen er et kjent fenomen blant mange indianerstammer i Sør-Amerika, men dette er altså første gang de har funnet eksemplarer av dette i Sonora-regionen.

Praksisen gikk ut på at én måned gamle spedbarn fikk hodet sitt klemt sammen mellom to planker fram til de var seks måneder gamle. Et spedbarns hode er nemlig ikke ferdig sammenvokst, og kan dermed formes ved hjelp av vedvarende press.

Mange av individene som ble funnet på gravstedet, var enten barn eller tenåringer. Det kan skyldes risikoen som praksisen med oppbinding av hodet medførte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Wikimedia Commons

Ligner litt på Alien
Hodeskallen har vage likhetstrekk med hodefasongen til Alien-skikkelsen i Ridley Scotts storfilm «Alien - Den åttende passasjer».

Og funnet har ikke uventet ført til at konspirasjonsteoretikere på Internett har trukket en helt annen konklusjon enn arkeologene. Flere konspirasjonsteoretikere hevder hodeskallen kan være «bevis» på at utenomjordiske vesener vandret på jorden for tusen år siden.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.