RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne mannen er verdt 2,5 mill.

Sist oppdatert:
Nazijegere tror at den fryktede legen Aribert Heim fortsatt er i live og de har utlovet en dusør på 2,5 millioner kroner.

Aribert Heim topper listen over de mest ettersøkte gjenlevende nazistene. Listen, som er utarbeidet av Simon Wiesenthal Center, ble offentliggjort onsdag, melder nyhetsbyrået AP.

Gjenlevende fra dødsleirene beskriver legen som den mest brutale og hensynsløse mannen de noensinne var borti. Det til tross for at han kun var stasjonert i Mauthausen konsentrasjonsleir i to måneder. Heim er 93 år gammel hvis han fortsatt er i live.

- Vi har gode grunner til å tro at han fortsatt er i live, sier verdens mest ledende nazijeger, Efraim Zuroff ved Simon Wiesenthal Center.

Men til tross for en dusør på nærmere 2,5 millioner kroner, så har nazistlegen klart å unngå pågripelse i flere tiår.

Husker det første drapet
Senteret tror at det fortsatt finnes flere hundre nazikrigsforbrytere som fortsatt lever i skjul. Men det er ikke uten grunn at Heim topper listen over de mest ettersøkte nazistene.

Karl Lotter var en fange som jobbet på sykehuset i Mauthausen konsentrasjonsleir der Heim tjenestegjorde som lege under andre verdenskrig. Lotter hadde ingen vanskeligheter med å huske tilbake til første gang han så Heim drepe en mann.

Lotter har fortalt i et vitneutsagn om en hendelse fra 1941 hvor en 18 år gammel jødisk gutt ble sendt til sykehuset med en skade i foten. Men gutten fikk aldri noen legebehandling.

Kuttet av hodet
Ifølge Lotter skal Heim først ha bedøvet gutten, kuttet ham åpen, kastrerte ham og fjernet nyrene. Deretter ble hodet fjernet fra overkroppen.

- Han trengte hodet på grunn av de perfekte tennene. Av alle legene i Mauthausen-leiren, så var Dr. Heim den aller verste, sa Lotter i vitneutsagnet fra 1950.

På mirakuløs vis unnslapp Heim straffeforfølgelse etter krigen. Østerrikske myndigheter reiste sak mot ham i 1950, men da var nazisten allerede forduftet. Heim ble til tross for sitt fravær tiltalt i 1979 i en tysk domstol for flere hundre drap som ble begått under krigen.

Har tre barn
Heim har to sønner som bor i Tyskland. I tillegg har han en datter som bodde i Chile, men hennes tilholdssted er på det nåværende tidspunkt ukjent.

- Alt jeg kan si er at det har blitt antydet at jeg har vært i kontakt med min far, men det er absolutt ikke sant, sier sønnen Ruediger Heim til nyhetsbyrået AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere