Gå til sidens hovedinnhold

Denne mannen kan ha reddet verden

- Han bidro til at den kalde krigen aldri ble varm, sier CIA-sjef George Tenet om spionen Ryszard Kuklinski, som døde onsdag.

Den polskfødte storspionen som i en årrekke arbeidet for amerikansk etterretning i Øst-Europa, døde onsdag i Florida, 74 år gammel.

En av de første til å kommentere dødsfallet var CIAs sjef George Tenet, som i et minneord hyllet Kuklinski som "en ekte helt".

- Denne lidenskapelige og modige mannen bidro til at den kalde krigen aldri ble varm, ved å forsyne CIA med dyrebar informasjon som mange kritiske beslutninger om vår nasjonale sikkerhet ble bygd på, sa Tenet.

Kuklinski var høytstående offiser i det polske forsvaret, og ble vervet av amerikansk etterretning i 1972.

Ni år senere, etter å ha forsynt CIA med 35.000 topphemmelige dokumenter fra Warszawapakten, flyktet han til USA.

Dømt til døden
En polsk domstol dømte Kuklinski til døden in absentia i 1984, og dødsdommen ble først opphevet i 1995, fire år etter kommunismens fall.

Først i 1998 våget Kuklinski seg tilbake på besøk, og fikk da en heltemottakelse av den daværende høyreregjeringen i landet.

Enkelte polakker ser fortsatt på Kuklinski som landssviker, men blant dem som hyller ham er Lech Walesa, fagforeningslederen som senere ble president.

- Han var en tragisk figur. På den ene siden var han en polsk soldat, på den andre siden var han en amerikansk spion. Han utrettet store ting og risikerte livet i en tid da få av oss andre våget, sa Walesa i en kommentar til nyheten om Kuklinskis død.

- Juveler
James Simon, en tidligere CIA-offiser som kjente Kuklinski, betegner materialet den polske storspionen forsynte USA med som "juveler".

- Han klargjorde våre oppfatninger slik at vi ikke gjorde feil når vi skulle avgjøre om hendelser som var uvanlige for oss i virkeligheten var begynnelsen på et angrep i Europa, sier Simon.

- Det forhindret oss ved minst et par anledninger fra å gå til krig, sier Simon.

Ifølge den tidligere etterretningsoffiseren var det Kuklinskis egen beslutning å spionere for CIA.

- Mange mennesker som gjør den slags, gjør det fordi de er sinte på noen. Han var ikke det. Han var bare overbevist om at hjemlandet aldri ville bli fritt dersom ikke Vesten seiret, sier Simon.

(NTB-Reuters-AFP)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar