RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne mannen skal Hizbollah ha

Sist oppdatert:
Han er dømt til 490 års fengsel, men det blir ingen fangeavtale mellom Hizbollah og Israel hvis ikke Samir Al-Kuntar slipper ut.

Neste uke sender FNs generalsekretær en europeisk mekler til å diskutere fangeutveksling mellom Hizbollah og Israel.

- Neste uke venter vi besøk fra en FN-forhandler, som skal prøve å få til en avtale om løslatelse av de to soldatene, sa Hizbollahs leder Sayyad Hassan Nasrallah til Al-Jazeera tirsdag kveld.

Nasrallah holder fast på partiets krav.

- Dere spør meg om det blir en avtale uten Samir Al-Kuntar, og jeg sier nei. Absolutt ikke, sa Nasrallah.

Samir Al-Kuntar er den libaneseren som har sittet lengst i israelsk fangenskap i 28 år og som er dømt til 490 år. Han har fått stor symboleffekt for Hizbollah.

Fengslet i 28 år
Al- Kuntar ble arrestert under et forsøk på å befri fanger. Han utførte operasjonen sammen med to andre, og flere israelere ble drept i angrepet.

Kuntars mor, Omm Jaber Washah, sa i juli til TV 2 Nettavisen at hun får besøke sin sønn to ganger i året. Hun bor i landsbyen Aabey i Libanon, og lar seg intervjue over telefon.

- Når jeg ser bilder av Samir, begynner jeg å gråte. Jeg pleide å besøke ham en rekke ganger for 17 år siden. Plutselig fikk jeg ikke besøke ham lenger. Jeg gikk til sak mot israelske myndigheter, og da fikk jeg lov å se ham to ganger i året, sa moren til TV 2 Nettavisen.

- Vi mødre elsker Hizbollah-lederen Nasrallah. Vi er ikke sjiamuslimer, men Durros. Vi tror at Hizbollah kan hjelpe dem som sitter i fengsel. De har lovet oss at de vil gjøre noe. Nå håper jeg at min sønn blir løslatt og kommer tilbake til meg, sa hun.

I 2004 forhandlet Tyskland mellom Israel, Libanon og Palestina. Den gang ble en agent og tre døde israelske soldater sendt hjem i bytte mot løslatelsen av 420 libanesiske og palestinske fanger

Angriper regjering
Hizbollah og to andre politiske partier har for øvrig kritisert Libanons statsminister Fouad Al-Siniora kraftig etter at han tok imot Tony Blair på besøk forrige mandag.

- Storbritannia gjorde ikke nok for å stanse Israels krigføring i Libanon. Tony Blair er en deltaker i drapene mot libanesere, men regjeringen tar ham med hjem til meg og min familie og gir ham et flott mottakelse? Dette er en nasjonal katastrofe og regjeringen må trekke seg, sa Nasrallah.

Nasrallah advarer at noen politikere i Libanon har farlig agenda og kan gjøre landet mer politisk ustabilt.

- De prøvde skape opptøyer mot oss under krigen og noen av dem ringe israelerne og ber dem å fortsette krigen, sa Nasrallah.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere