Denne oksen har drept tre mennesker

Foto: Alberto Saiz (Ap)

Ratón skal være den smarteste og mest blodtørstige oksen gjennom tidene.

24.09.11 15:31

Den 500 kilo tunge oksen Ratón har drept tre mennesker og stanget langt flere i sin syv år lange karriere.

Men lørdag kveld kan det være slutt for den fryktede oksen. Ryktene vil nemlig ha det til at Ratón pensjoneres etter lørdagens forestilling. Nå er det knyttet stor spenning til om den beryktede oksen vil kreve enda et menneskeliv før den blir pensjonert.

- Smart og blodtørstig
Ratón blir omtalt for å være den «smarteste og mest blodtørstige oksen gjennom tidene». Han er stjernen under en festival lørdag i landsbyen Canals, som ligger i nærheten av Valencia.

Kun folk med erfaring får lov til å innta ringen i et forsøk på å bekjempe den populære oksen lørdag kveld.

Ratón, som betyr mus, fikk navnet sitt fordi han var så liten da han ble født for ti år siden. Den populære oksen står oppført i Wikipedia og har 2000 tilhengere på Facebook.

Det at oksen har tre menneskeliv på samvittigheten, har skapt en debatt i Spania om det er etisk riktig å la alkoholpåvirkede mennesker få møte oksen i ringen.

- Det er uansvarlig å bruke en okse som denne, uten å ha bedre sikkerhetstiltak, sier Marina Albiol, lokalpolitiker i Valencia, skriver The Times.

- Ratón bør ikke avlives
Myndighetene ble tvunget til å handle da Ratón drepte en 29 år gammel mann i ringen i Xativa i august måned. 29-åringen fikk hjerteanfall da han ble stanget av oksen.

Dette førte til at ingen i alkoholpåvirket tilstand fikk møte den fryktede oksen under en festival i Sueca for to uker siden.

Lørdag kveld er det bare fire erfarne tyrefektere som får lov til å møte den beryktede oksen.

- Jeg er lei meg for det som skjedde, men familiene til de mennene som ble drept, må innse at Ratón er en kampokse, og han bør ikke avlives. Dette var uheldige ulykker, sier eieren av Ratón, Gregorio de Jesús, skriver avisen.

Forbyr tyrefekting
I fjor vedtok lokalmyndighetene i den spanske regionen Catalonia å forby tyrefekting, skriver The Times. Forbudet inntrer når årets sesong er over. Det er matador José Tomas som skal avslutte sesongen under et tyrefektingsstevne i Barcelona søndag.

Komiker Ricky Gervais og skuespiller Pamela Anderson har vært pådrivere av å forby sporten i Catalonia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.