*Nettavisen* Nyheter.

Denne pastoren kan skape bråk for Nato

Foto: Scanpix

Terry Jones planlegger å brenne 200 eksemplarer av koranen.

09.09.10 14:51

Den amerikanske Florida-pastoren Terry Jones har truet med å brenne 200 eksemplarer av muslimenes hellige bok.

Koranbrenningen er ifølge Jones en protest mot islam, som han omtaler som en ondsinnet religion.

Markeringen skal skje lørdag – samme dag som niårsmarkeringen av terrorangrepene mot New York og Washington.

Øverstkommanderende for ISAF-styrkene, David Petraus, advarte tidligere denne uken om at bokbrenningen kan skade Afghanistan-oppdraget, samt sette ISAF-soldaters liv i fare.

Det gjelder også norske soldater, ettersom de utgjør en del av ISAF-styrkene.

Trusselvurdering
Forsvaret ønsker ikke å kommentere hvorvidt koranbrenningen kan sette norske soldaters liv i fare, men understreker:

- Vi har ingen grunn til å betvile trusselvurderingen fremsatt av ISAF-sjefen David Patreaus, sier talsmann for forsvarssjef Harald Sunde, oberstløytnant John Inge Øglænd, til Nettavisen.

Planene om koranbrenningen har allerede vekket sterke reaksjoner i verden og blant toppolitikere. Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets høyskole utelukker ikke opptøyer dersom Jones’ evangeliske menighet gjennomfører bokbrenningsprosjektet.

- Dette blir bare spekulasjoner, men det er ikke for ingenting at Petraeus fordømmer dette på det sterkeste. Det kan i verste fall bidra til at afghanere kan massemønstre og demonstrere mot det som skjer. Om det skal gå over og bli voldelig eller ekstremt voldelig, har jeg ingen formening om, sier Bøe-Hansen til Nettavisen.

Vann på mølla
Bøe-Hansen er i liket med Petraeus bekymret for at koranbrenningen kan styrke Talibans posisjon i Afghanistan.

- Det er to forhold. Det ene er at det kan trigge massemønstring og demonstrasjoner. Og det andre er at det kan gi vann på mølla til Talibans propagandaapparat. Det er ingen tvil om at Taliban kan utnytte dette propagandamessig, sier han.

Flere politiske tungvektere USA har gått ut og fordømt Jones’ bokbrenningsprosjekt, deriblant utenriksminister Hillary Clinton, forsvarsminister Robert Gates og justisminister Eric Holden.

Bøe-Hansen påpeker at det er viktig for ISAF å ha det moralske overtaket, og dermed vise avsky for Jones’ islamprotest.

- Man ønsker jo å gå fram som et godt eksempel med tanke på respekt for andre religioner, sier han.

Les også: Religiøse ledere tar avstand fra koranbrenning

- Én fjær kan bli syv høns
Pastor Jones leder den lille menigheten Dove Outreach Center i Gainesville. Menigheten har kun 50 medlemmer, men de har likevel mulighet til å skape enorme konsekvenser.

- Dette er et lite initiativ fra en menighet i Florida, men med hjelp av media kan det blåse opp i demonstrasjoner og få en effekt i den muslimske verden utover Afghanistan. Men i hvilken grad dette initiativet vil gjøre forholdene farligere, blir bare spekulasjoner, sier Bøe-Hansen.

Han påpeker at manglende lese- og skrivekunnskaper kan bidra til feilinformering blant afghanere.

- Et kjent fenomen i samfunn som Afghanistan, hvor det er mer enn seksti prosent analfabetisme, så baseres mye informasjonsspredning på rykter. Én fjær har lett for å bli til syv høns, og vel så det, sier Bøe-Hansen og legger til at afghanerne har i liten grad tilgang på radioer og TV-er.

- En liten menighet i USA kan i verste fall skape store og uheldige konsekvenser i et land som Afghanistan hvor forholdene ikke er til stede for å korrigere og forklare rykter, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.