Gå til sidens hovedinnhold

Deporterte migranter risikerer bortføring og vold i Mexico

Migranter som er deportert fra USA, risikerer å bli utsatt for vold og bortføringer i det som er et av Mexicos farligste områder, advarer Leger Uten Grenser.

Hundrevis av deporterte migranter har strandet i byen Reynosa i delstaten Tamaulipas nordøst i Mexico.

De kommer fra Honduras, Guatemala og El Salvador og har slått seg ned på en plass midt i byen.

– Vi har rapporter om at folk forsvinner på dagen og natten fra plassen, noe som er bekymringsfullt, sier Jose Antonio Silva i Leger Uten Grenser (MSF).

Han oppgir at flesteparten av migrantene er familier, mange av dem kvinner som reiser alene med barn.

MSF betegner byen de oppholder seg i, som ekstremt farlig.

Omstridt paragraf

De fleste migrantene er utvist fra USA i henhold til en regel kalt hjemmel 42, som ble innført mens Donald Trump var president for å hindre spredning av koronaviruset.

Siden mars 2020 har amerikanske myndigheter ifølge MSF gjennomført over 618.000 deportasjoner i henhold til denne hjemmelen, og Biden-administrasjonen fortsetter å håndheve den.

MSF ber president Joe Biden om umiddelbart å oppheve regelen og behandle asylsøknader som blir levert inn på grensen mellom USA og Mexico.

Organisasjonen ber også mexicanske myndigheter sørge for at migrantene får tak over hodet, helsehjelp og beskyttelse så lenge de er i transitt.

Kraftig økning

I mars ble rundt 172.000 papirløse migranter pågrepet mens de forsøkte å krysse grensen til USA. Det var en økning på 71 prosent på bare en måned og det høyeste antallet på 15 år, ifølge amerikanske toll- og grensemyndigheter.

Ruten som går gjennom delstaten Tamaulipas ved Mexicogolfen, er den korteste til USA, men migrantene løper en stor risiko for å bli bortført, presset for penger og eventuelt drept av kriminelle gjenger. De risikerer også å havne midt i oppgjør mellom ulike karteller som kjemper om kontrollen i området.

I januar ble 19 forkullede lik funnet i en pickup gjennomhullet med kuler i Tamaulipas. De fleste var migranter fra Guatemala.

(©NTB)

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet