RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor er barna lavere i Nord-Korea

Foto: DAMIR SAGOLJ (Reuters)
Sist oppdatert:
Barn i Nord-Korea er gjennomgående lavere enn barn i Sør-Korea.

Dødsfallet til Kim Jong-il har ført til at verden nok en gang retter søkelyset mot det hermetisk lukkede Nord-Korea. Mens den nordkoreanske lederen veltet seg i luksus i sine 69 leveår, lever resten av befolkningen under grusomme forhold.

Flere eksperter, som nylig har besøkt Nord-Korea, sier at landet lider av nød og elendighet i stort omfang.

- Vi har hørt fra Røde Kors, som har et permanent kontor i Pyongyang, at de vurderer situasjonen som svært alvorlig. Store deler av befolkningen er underernært. Vi har ikke en situasjon med hungersnød, men det er en situasjon som er preget av underernæring og feilernæring fordi det er vanskelig å få fatt på riktig og nok mat, sier Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen, leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier, til Nettavisen.

- Spiser ugress
Han forteller at nordkoreanerne ofte må ty til ulike typer ugress for å stille sulten.

- Da viser det seg at den menneskelige magen ikke er like god som kumagen til å fordøye, og da blir det problemer som feilernæring. I noen områder så er cirka 30 prosent av barna underernærte, sier Helgesen.

Lavere enn barna i sør
Torben Henriksen fra Røde Kors besøkte Nord-Korea tidligere i år. Han forteller at det er svært vanskelig å innhente tall som kan gi et korrekt bilde av den humanitære situasjonen i Nord-Korea.

- Tallene er en stor utfordring i Nord-Korea hvor statistikk kalles en statshemmelighet. Vi samler inn våre egne tall, men de er ikke fullstendig. Men vi vet blant annet at barn i Nord-Korea er gjennomgående lavere enn barn i Sør-Korea som følge av feilernæring. Ti centimeter er ett tall, sier Røde Kors’ programkoordinator for Asia, Torben Henriksen, til Nettavisen.

Bilder fra et sykehus i Haeju i Nord-Korea viser blant annet syke barn som har ansiktet fullt av utslett.

- Dette er utslett som følge av feiernæring og ensidig kosthold. De spiser gjerne kornblandinger som er ispedd nærmest fyllmasse, og fraværet av melk er også et stort problem. Melk er et luksusprodukt i Nord-Korea, sier Henriksen.

Rammet av hungersnød
På 1990-tallet gikk alt fryktelig galt i Nord-Korea da planøkonomien ikke innfridde. Ifølge noen anslag døde to millioner mennesker i hungersnøden som fulgte da det nordkoreanske lederskapet mislyktes med å brødfø sitt eget folk.

Henriksen sier det fortsatt kan finnes områder i Nord-Korea hvor folk sulter i hjel.

- Vi har ikke belegg for å si at det er hungersnød i Nord-Korea, men det kan være lommer her og der hvor det kan være stor mangel på matvarer. Men vi har ikke tilgjengelig informasjon for å komme med sånne påstander, sier han.

- Sterke og vonde inntrykk
Da Henriksen besøkte Nord-Korea tidligere i år, var det spesielt én ting som gjorde et uforglemmelig inntrykk på ham.

- Det er veldig sterke inntrykk og vonde inntrykk. Man ser en befolkning som kjemper for å overleve. Jeg har barn selv, og fikk se barnehjem hvor situasjonen er helt forferdelig. De ligger i rommene uten å bli stimulert av voksne. De har lite mat, lite leker og nesten ikke uteplass. I tillegg er det elendige sanitære fasiliteter. Man blir rett og slett lei seg og trist, sier Henriksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere