Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er denne tweeten et problem for Trump

Nå rykker advokaten til president Donald Trump ut for å forsvare ham.

NEW YORK (Nettavisen): «Jeg måtte sparke general Flynn fordi han løy til visepresidenten og til FBI. Han har erklært seg skyldig i disse løgnene. Det er en skam, fordi hans handlinger under overgangen var lovlydige. Det var ingenting å skjule», skrev president Donald Trump på Twitter tidlig lørdag morgen.

Denne tweeten er det store diskusjonstemaet her i USA, selv to dager etter. Trumps påstand om at han sparket Flynn fordi han løy til FBI er ny. Tidligere har han forklart oppsigelsen av Flynn med at han løy til visepresidenten.

Hvis han allerede den gang visste at Flynn løy til FBI, er det enda mer problematisk at han i et møte med daværende FBI-direktør James Comey i februar ba Comey om å avslutte etterforskningen av Flynn, slik James Comey hevdet under sin høring i Senatet i mai.

- Jeg håper du kan la dette ligge, sa president Trump ifølge Comeys notater fra møtet.

- Comey lyver

Trump-administrasjonen er i søkelyset til spesialetterforsker Robert Mueller, som leder etterforskningen av Russlands innblanding i presidentvalget i USA og hvilke roller som eventuelt ble spilt av folk i Trump-leiren.

Michael Flynn tilsto i forrige uke å ha løyet til FBI og samarbeider nå med Muellers team. Tidligere har også George Papadopoulos tilstått å ha løyet til FBI. I tillegg er det tatt ut tiltaler mot tidligere valgkampsjef Paul Manafort og hans assistent Rick Gates.

Lørdagens tweet tyder altså på at Trump visste at Flynn hadde brutt loven da han ba Comey avslutte etterforskningen. I så tilfelle er det mulig at Trump kan tiltales for å ha forsøkt å hindre etterforskningen.

Selv benekter imidlertid Trump at han har bedt Comey om dette.

«Jeg ba aldri Comey om å stanse etterforskningen av Flynn. Flere falske nyheter om enda en Comey-løgn», tvitret Trump søndag.

Tar avstand

President Trump slenger ofte ut anklager om «falske nyheter» når det dukker opp saker i media som er negative for ham, men hans troverdighet i disse tilfellene skades av at han ifølge The Washington Post serverte 1628 falske eller villedende påstander i løpet av sine 298 første dager som president.

Det hvite hus forsøkte raskt å distansere Trump fra tweeten som ble postet lørdag. Hans personlige advokat John Dowd sa i helgen til CNN at det var ham som skrev tweeten, ikke presidenten.

Ifølge Dowd ble den skrevet av ham og deretter postet av Dan Scavino, som har ansvaret for sosiale medier i Det hvite hus. Dowd nektet å svare på flere spørsmål. To kilder sier også til The Washington Post at det var Dowd som skrev meldingen.

Det hvite hus har tidligere uttalt at twittermeldinger fra president Trump er offisielle uttalelser fra Trump.

- Presidenten er president i USA, så de må regnes som offisielle uttalelser av presidenten i USA, sa daværende pressesjef Sean Spicer ifølge CNN 6. juni.

Mandag melder CNN også at sjefsjurist Donald McGahn i Det hvite hus opplyste Trump i januar om at han mente at Flynn hadde villedet FBI og løyet til Pence. Ifølge CNNs kilde sa imidlertid ikke McGahn til Trump at Flynn hadde brutt loven eller ble etterforsket.

Forsøker Nixon-forsvar

Nå hevder John Dowd dessuten at president Trump ikke kan være skyldig i hindre etterforskningen simpelthen fordi han er president.

- Presidenten kan ikke hindre etterforskningen fordi han er øverste justismyndighet under grunnloven og har all rett til å uttrykke sitt syn på en hvilken som helst sak, sier Dowd til Axios.

Den påstanden kjenner vi igjen fra Richard Nixon, som trakk seg på grunn av Watergate-skandalen. Den ble imidlertid ikke uten videre akseptert den gang og blir det heller ikke nå.

- Det er ingen uttrykkelig immunitet gitt under grunnloven for å beskytte en president som begår et lovbrudd, sier Bob Bauer, som tidligere var jurist i Det hvite hus under Barack Obama-administrasjonen.

- Det går imot elementær forståelse av loven, noe Richard Nixon lærte da han forsøkte å holde tilbake de inkriminerende opptakene, legger Bauer til overfor CNN.

Løy om samtalene

Flynn ble utnevnt til nasjonal sikkerhetsrådgiver 18. november. 29. desember annonserte Obamas administrasjon nye sanksjoner mot Russland og utvisningen av 35 diplomater. Dette var en respons på Russlands innblanding i det amerikanske valget.

Flynn og ambassadør Sergej Kisljak snakket sammen over telefon flere ganger den samme dagen.Dette var under overgangsperioden mellom valget i november og innsettelsen 20. januar, hvilket betyr at Flynn ennå ikke hadde lov til å opptre på vegne av amerikanske myndigheter.

The Washington Post publiserte 12. januar en artikkel om at de to hadde snakket sammen den samme dagen som Det hvite hus annonserte sanksjonene. Tre dager senere uttalte Pence til CBS at de ikke diskuterte sanksjonene.

I januar informerte daværende justisminister Sally Yates Trump om at Flynn hadde løyet om samtalene med Kisljak og dermed potensielt kunne være sårbar for utpressing fra Russland.

10. februar ble det avslørt i media at Flynn og Kisljak faktisk diskuterte sanksjoner. Tre dager senere går Flynn av. Det var da 23 dager siden han offisielt ble tatt i ed i en seremoni i Det hvite hus.

Hevet over loven

Under republikanernes landsmøte i Cleveland sommeren 2016, ledet Flynn publikum «Lock her up!»-rop om Hillary Clinton.

- Vi trenger ikke en skjødesløs president som mener at hun står hevet over loven. Sperr henne inne! sa Flynn fra scenen.

Halvannet år senere argumenterer altså Trump-administrasjonen nettopp med at presidenten står hevet over loven.

Les også

Trump gir sin støtte til overgrepsanklagede Moore

Kommentarer til denne saken