NEW YORK (Nettavisen): Republikanerne har et flertall i Senatet i USA med 52 mot 48 seter. Iallfall inntil resultatet av spesialvalget i Alabama er klart. Dette valget vil avgjøre om republikanerne beholder sitt 52. sete eller om de mister det til demokratene.

- Republikanerne har veldig liten margin og blir den mindre, blir det enda vanskeligere for dem. Fryktelig mye vanskeligere, sier kommentator Jan Arild Snoen i Minerva til Nettavisen.

- De har i realiteten bare fått gjennomført to ting; innsettelsen av Neil Gorsuch som høyesterettsdommer og skattereformen, som ser ut til å bli vedtatt nå.

Erstatter Jeff Sessions

Tirsdagens spesialvalg holdes fordi Jeff Sessions ble hentet fra sin stilling som senator til posisjonen som justisminister i Trump-administrasjonen. Luther Strange har hatt senatorsetet på midlertidig basis, men tapte for Roy Moore i den republikanske nominasjonskampen og er derfor ikke et alternativ i tirsdagens valg.

Nå står det mellom republikaneren Roy Moore og demokraten Doug Jones. Etter at Alabama har bestemt seg, vil Senatet i USA enten bestå av 52 republikanere og 48 demokrater eller av 51 republikanere og 49 demokrater.

Forskjellen kan virke minimal, ettersom de fleste lovforslagene vedtas med simpelt flertall, men i praksis er forskjellen potensielt enorm. I dag kan republikanerne miste to av sine egne senatorer og likevel få vedtatt lovforslag fordi visepresident Mike Pence får gi en avgjørende stemme ved 50-50-voteringer. I morgen tåler kanskje republikanerne bare å miste én senator.

- Hvis du har bare én å gå på, blir det mer makt til de som er igjen og forhandler. Det er allerede sånn at Bob Corker fra Tennessee er ganske lite samarbeidsvillig og stemte imot skattepakken. Så har du Susan Collins fra Maine, som er den mest moderate av republikanerne og ofte vil ha inn mange endringer. Hvis du har mistet én, og har Corker ute, kan du ikke miste Collins eller noen andre. Makten til Collins vil øke betydelig, sier Jan Arild Snoen til Nettavisen.

Snoen påpeker at vi stadig ser at det er en håndfull republikanske senatorer som må overbevises for å stemme for republikanske lovforslag. Collins stemte for eksempel imot helsereformen. Det samme gjorde John McCain fra Arizona og Lisa Murkowski fra Alaska.

- Det er flere som må overtales og de må overtales gjennom å gi dem noen endringer og gjøre politikken mer moderat. Hvis det er mange du må forhandle med, beveger politikken seg ganske mye, påpeker Snoen.

Verre for Trump

Minervas kommentator tror at et nederlag for Roy Moore i Alabama kan skape større problemer for president Donald Trump enn for det republikanske partiet, blant annet fordi den republikanske senatoren Jeff Flake fra Arizona åpent har tatt avstand fra Trump, noe han blant annet gjorde gjennom en episk tale i Senatet.

Les også: - Herr president, jeg reiser meg og sier «Nok!»

- Flake er jo en Tea Party-mann som egentlig ligger langt ute på høyresiden i det republikanske partiet. Når det gjelder vanlig republikansk politikk vil ikke han være noe stort problem, men i typiske Trump-saker, for eksempel det som har med handelspolitikk eller innvandringspolitikk å gjøre, der Flake er ganske liberal, vil han gjøre seg vanskelig, sier Snoen til Nettavisen.

- Trumps agenda, det som er hans egen agenda, den har han egentlig ikke noe flertall for nå heller, legger han til.

Normalt vil en republikansk politiker vinne i Alabama. Republikaneren Richard Shelby har representert Alabama som senator i 30 år, mens Jeff Sessions gjorde det i 20 år inntil han ble justisminister. Alabamas forrige demokrat i Senatet var Howell Heflin, som ga seg i 1997.

Men Roy Moore er ingen vanlig republikaner.

Motarbeides av partikollega

Han er den mest omtalte politikeren i USA sør for president Donald Trump de siste ukene, fordi han er så kontroversiell at selv Alabamas andre senator, Richard Shelby, har oppfordret velgerne til å la være å stemme på Moore.

Shelby gikk til det uvanlige skritt å gå imot en partikollega fra sin egen hjemstat i intervju med Jake Tapper i et av ukas viktigste politiske TV-program, «State of the Union» på CNN.

- Jeg stemte ikke på Roy Moore, forteller Shelby til CNN.

Moore anklages for å ha begått seksuelt overgrep mot en 14-åring da han selv var 32 år, og for upassende seksuelle fremstøt mot en rekke kvinner i tenårene da han selv var i 30-årene. Han var angivelig så ivrig etter tenåringsjenter den gang at et lokalt kjøpesenter svartelistet ham.

Shelby mener at anklagene er troverdige. Det samme har flere andre republikanere, inkludert Senatets majoritetsleder Mitch McConnell, sagt tidligere.

- Når det er så mange anklager, kommer vi til et vippepunkt. Historien om 14-åringen var nok for meg. Jeg bestemte meg da for at jeg ikke kunne stemme på Roy Moore, sier Shelby, som sier at han i stedet skrev navnet til en annen republikaner på sin stemmeseddel.

Det er flere årsaker til at Moore er kontroversiell: Han mener at kongresspolitikere med muslimsk tro bør fjernes, han mener homofili er en synd og ble suspendert fra sin stilling som dommer fordi han nektet å anerkjenne Høyesteretts godkjennelse av homofile ekteskap.

I tillegg har det kommet fram at han ønsker å fjerne alle grunnlovstillegg etter det 10., altså 11. tillegg og utover, hvilket blant annet betyr at han vil fjerne lover som gir svarte og kvinner like rettigheter som menn.

Helt åpent

Alabamas forkjærlighet for republikansk politikk er likevel så sterk at det ser helt jevnt ut i målingene mellom Roy Moore og demokraten Doug Jones.

- Det er veldig vanskelig å spå utfallet basert på de siste målingene. Demokratene er avhengige av å mobilisere. Det er en ganske stor luke de skal tette. Det vil være oppsiktsvekkende om Moore taper, selv med alt som er skjedd, mener Jan Arild Snoen.

Jones er advokat av yrke og trekker på sin kampanjeside fram at han ønsker å ta tak i korrupsjonen i Washington, at helsetjenester bør være en rettighet alle har, at utdanning er viktig for økonomien og at han tror på vitenskap når det gjelder miljøpolitikk.

Han er også tilhenger av kvinners rett til å velge abort. Der vinner Roy Moore mange Alabama-velgere gjennom å være imot abort.

Mens Moore-tilhengerne mener at anklagene mot ham er diktet opp av media, mener tidligere basketballstjerne Charles Barkley at han ikke burde være en kandidat i det hele tatt.

- Hvis noen sa til dere «Gjør dette valget til et filmmanuskript» ... Hvis noen sendte dette til dere som et manuskript, ville dere ha kastet det i søpla. Det er ikke mulig at den ene fyren kan vinne. Det er ikke realistisk at han i det hele tatt deltar i et valg. På ett tidspunkt må vi i Alabama slutte å se ut som idioter, sier Barkley.

Valgresultatet blir tidligst kjent natt til onsdag norsk tid.

- Ikke så ille for Trump

Samtidig som amerikanerne tirsdag ser mot Alabama, jobber fremdeles republikanerne i Kongressen med å fullføre arbeidet med skattereformen. Både Representantenes hus og Senatet har vedtatt en skattereform og nå jobber de sammen for å forene de to reformene og luke ut forskjellene.

Dersom den endelige reformen blir vedtatt før jul, vil president Trump kunne si seg tålelig fornøyd når han 20. januar markerer ettårsdagen for sin tid i Det hvite hus.

- Opp til skattereformen var han langt etter, men hvis skattereformen kommer på plass, ser det ikke så gærent ut. Først og fremst fordi det skjer betydelige kutt i bedriftsbeskatningen. Da begynner det å jevne seg ut. Og så har han også gjort en del på reguleringssiden. Når det skal oppsummeres i januar, etter et år, vil det ikke så ille ut, sier Snoen til Nettavisen.