Derfor har alle restaurantene i New York en bokstav i vinduet

B-KARAKTEREN er plassert synlig i inngangspartiet, slik regelverket i New York krever.

B-KARAKTEREN er plassert synlig i inngangspartiet, slik regelverket i New York krever. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Du har sikkert sett disse bokstavene, men kanskje ikke tenkt over hvorfor de er der?

23.11.15 22:23

NEW YORK (Nettavisen): Det er like mange restauranter i New York City i USA som det er innbyggere i norske byer som Harstad og Kristiansund, så valgmulighetene er mange når man skal spise her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Roy Kvatningen

Én enkel bokstav gjør det enklere å velge for forbrukerne, selv om denne bokstaven kan oppleves som en belastning for restaurantene.

- Det er stressende, erkjenner Luca Arrigoni overfor Nettavisen.

Arrigoni er en av eierne av Sottocasa, som nettopp har åpnet sin andre restaurant i Brooklyn og snart kommer med en tredje i Harlem.

Han var nervøs før Sottocasa fikk sin bokstav.

Uannonserte inspeksjoner

Helsedepartementet i New York City foretar uannonserte inspeksjoner minst én gang i året i hver eneste av byens 25.000 restauranter. Det er en omfattende jobb, men den sikrer at innbyggere og turister kan føle seg trygge på at hygienen holder et tilfredsstillende nivå.

Under inspeksjonene kontrolleres det at restaurantene overholder retningslinjene for matbehandling, oppbevaringstemperatur, personlig hygiene og at stedet ikke er plaget av skadedyr.

Klikk på bildet for å forstørre.

NYÅPNEDE SOTTOCASA i Williamsburg eies av blant andre Luca Arrigoni, som opprinnelig er fra Milano i Italia. Pizza er naturligvis kjerneproduktet. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)


Overtramp graderes med poeng og den totale poengsummen avgjør hvilken karakter restaurantene får. Jo lavere poengsum, jo bedre karakter.

«A» er den beste karakteren og «C» den dårligste. En restaurant må ende opp med 13 poeng eller mindre for å få en A, mens det blir gitt en B om man scorer mellom 14 og 27 poeng. Ender man med 28 poeng eller mer, får man en C.

Hvis du ikke ser en karakter i vinduet, kan du jo gjette hvorfor ...

Forpliktet til å vise karakteren

Sottocasa ble inspisert 13. november og fikk karakteren A.

- Karakteren er veldig, veldig viktig, for vi må henge den opp i vinduet, så alle som går forbi kan se det. Det påvirker omsetningen, sier Luca Arrigoni til Nettavisen.

- Jeg vil ikke si at det er avgjør alt, men folk ser etter karakteren din, så det er absolutt viktig, poengterer han.

Klikk på bildet for å forstørre.

FIKK BESTE KARAKTER: Luca Arrigoni er en av eierne av restauranten Sottocasa, som nettopp åpnet i Williamsburg, Han er fornøyd med at helsemyndighetene ga toppkarakter. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)


Arrigoni tar det ikke som en selvfølge at restauranten hans skal få en A fra helseinspektørene, som også kan dukke opp mens en restaurant er i oppstartsfasen og ennå ikke har åpnet dørene.

- Å være perfekt, er bortimot umulig. Det er en bra ting at vi må være nøye med hva vi gjør, men det er likevel ekstremt vanskelig, om ikke umulig, å være perfekt, mener den italienske Sottocasa-eieren.

- Dette systemet er veldig enkelt for kundene, men jeg mener at det hadde vært bedre hvis man også forklarte karakteren, hvorfor det ble en A eller B. Kundene er nok ikke så opptatt av det, men det hadde vært fint om man kunne opplyse om hva som eventuelt var et problem. Det kan være en bagatell som gir mange poeng.

Klikk på bildet for å forstørre.

INNGANGSPARTIENE gir deg ofte mye informasjon om en restaurant. Denne, som heter Baci & Abbracci og ligger i Williamsburg, har ikke bare beste karakter fra helsemyndighetene, men også anbefalinger fra både Michelin og Zagat. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)


Bøter følger med

Hvis en inspektør oppdager overtramp som anses som en helserisiko, blir det gitt minst sju poeng. Stedet risikerer å bli stengt dersom denne helserisikoen ikke kan rettes opp mens inspeksjonen pågår.

Luca Arrigoni i Sottocasa forteller at restaurantene også risikerer å bli bøtelagt. Man kan altså bli straffet dobbelt; Gjennom bøter og fallende omsetning som følge av at man har en B eller en C i vinduet.

- Det ville vært nyttig å beholde karakterene, og forsøke å holde restaurantene så rene som mulig, men fjerne bøtene fra systemet, mener Arrigoni.

- Hvor stor er bøtene?

- De er ganske store. De er basert på hvor mange poeng du får. De kan gå fra noen hundre dollar til noen tusen dollar.

Enn så lenge er ikke dette et problem for Luca Arrigoni og Sottocasa i Williamsburg. Den andre filialen deres, i Boerum Hill, har fått A etter de siste fire inspeksjonene, men pådro seg 18 poeng og en B den første gangen helsetilsynet var innom.

All informasjon offentliggjøres

Alle resultater og bemerkninger gjøres tilgjengelig for oss forbrukere på nettsiden nyc.gov/health.

Klikk på bildet for å forstørre.

HELSEMYNDIGHETENE offentliggjør alle karakterene og årsakene til poenggivningene som gis. Her ser vi «scorekortet» til Cadaques. Foto: (NYC.gov/health)


Man kan for eksempel slå opp restauranten Cadaques i Grand Street i Williamsburg og se at den har fått 16 poeng og karakteren B fordi Cadaques oppbevarte mat på feil temperatur og det ble funnet fluer der maten oppbevares. Inspeksjonen ble foretatt 2. april 2015.

En restaurant får to sjanser til å fortjene en A-karakter. Hvis den ikke oppnår A under første inspeksjon, blir det notert, men den står oppført som ugradert. I disse tilfellene kommer matinspektøren tilbake, igjen uannonsert, gjerne innen en måneds tid.

Det er i skrivende stund 203 restauranter med karakteren C, 1737 restauranter med karakteren B og 23.120 restauranter med A.

Disse tallene tyder på at systemet fungerer. Det mener også Luca Arrigoni i Sottocasa at det gjør.

- Ja, det vil jeg si, selv om jeg i mange år har ment at det vil være bedre med et system som er separert fra penger. Jeg forstår at man er bekymret for om restaurantene vil bry seg om karakterene uten bøter, men selve karakteren påvirker uansett helt klart inntjeningen din, konkluderer Arrigoni.

P.S. I Norge innføres det i Oslo et smilefjes-system fra 1. januar, etter at man har gjort et pilotforsøk med dette i Trøndelag og Møre og Romsdal. Det kan du lese mer om her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.