Gå til sidens hovedinnhold

Derfor klarte ikke bødlene å ta livet av Doyle Lee (61)

- Den dødsdømte urinerte blod dagen etter det mislykkede henrettelsesforsøket, sier advokat og jusprofessor.

Doyle Lee Hamm er én av få dødsdømte som har kommet ut av et henrettelseskammer med livet i behold. 61-åringen har sittet på en dødscelle i 30 år for et drap han begikk i 1987.

Hamm skulle etter planen henrettes torsdag forrige uke i den amerikanske delstaten Alabama. Men henrettelsen måtte til slutt bli avbrutt fordi bødlene ikke maktet å finne en brukbar blodåre hvor de kunne injisere giften.

Helsepersonellet brukte lang tid på å lete etter en blodåre, noe som resulterte i et titalls stikksår i begge beina og i lysken. Trolig har henrettelsesteamet klart å punktere blæren og stikke hull på lårbensarterien, melder NBC News.

- Dette var åpenbart tortur

Til slutt ble de tvunget til å avbryte henrettelsen.

- Dette var åpenbart en slurvete henrettelse som kun kan presist beskrives som tortur, sier den dødsdømtes advokat Bernard Harcourt i en uttalelse.

Harcourt fikk overbevist en dommer til å tillate en lege å undersøke klienten etter det mislykkede henrettelsesforsøket. Advokaten sier Hamm lå fastbundet på en sykebåre mens henrettelsesmannskapet stakk ham med sprøytespisser i begge beina samtidig.

- Intravenøspersonellet klarte nesten helt sikkert å punktere Doyles blære, fordi han urinerte blod dagen etter, sier advokaten.

- De har antakelig stukket hull på lårbenarterien også, fordi plutselig var det mye blod som strømmet ut. Det var flere stikksår på anklene, leggen og i høyre del av lysken, sier han.

Alle dødsdømte i USA har konstitusjonelle rettigheter mot å bli utsatt for «grusom og uvanlig avstraffelse». Det er opp til domstolene å avgjøre hvorvidt en bestemt henrettelse kan krenke disse rettighetene.

Advokat Harcourt, som også er jusprofessor ved Columbia University, hadde i forkant av henrettelsen advart om at det ville bli vanskelig å finne en brukbar blodåre til å injisere giften i, ettersom Hamm var tidligere sprøytenarkoman. Harcourt argumentere også med at blodårene var blitt sterkt preget av sykdom som kreft i lymfesystemet og hepatitt, melder Fox News.

En dommer besluttet imidlertid at henrettelsen kunne utføres som planlagt, så lenge giften ikke ble injisert i armene på den dødsdømte.

Saken til Hamm har også blitt grundig omtalt på Columbia Universitys egne nettsider.

Saken fortsetter under:

Les også

Seks veldig merkelige siste ord fra dødsdømte forbrytere

- Et forsøk på å gjøre dødsstraff renslig

Amnesty International Norge karakteriserer henrettelse ved giftinjeksjon som svært brutalt.

- I USA har vi sett en form for utvikling i henrettelsesmetoder i et forsøk på å gjøre henrettelser «renslig». Først med henging som ser brutalt ut, til skytning og den elektriske stolen - hvor innvollene kokes - og til slutt en metode som minner om noe man driver med på et sykehus, hvor man setter en injeksjon og hvor personen tilsynelatende sovner stille inn, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

- Men for oss er alt dette nøyaktig like brutalt. Det er en slags politikk for å gjøre dødsstraff til noe som ikke er like brutalt som før, sier Egenæs.

Fengselsmyndighetene i Alabama hevder henrettelsen til Hamm ble avbrutt grunnet et tidsproblem, ettersom kjennelsen for å gjennomføre dødsstraffen utgikk ved midnatt. Henrettelsen ble avbrutt ved 23.30-tiden.

- Jeg vil ikke nødvendigvis karakterisere det som skjedde i kveld som et problem, sa leder for Alabama Department of Corrections, Jeff Dunn, til journalister etter hendelsen.

- Dummeste uttalelsen i 2018

Uttalelsen fra Dunn blir møtt med hard kritikk av The New York Times-spaltist Roger Cohen.

«Dette kan kanskje kvalifiseres, i tøff konkurranse med landets høyeste embete, som den dummeste uttalelsen i 2018,» skriver Cohen i en spalte i storavisen tirsdag.

- Den eneste indikasjonen jeg har, er at i henhold til den medisinske vurderingen, var det snakk om et tidsspørsmål, gitt det sene tidspunktet på kvelden, sa Dunn.

Egenæs sier det finnes flere eksempler på henrettelser som er blitt avbrutt fordi det har vært vanskelig å finne brukbare blodårer hos dødsdømte som er tidligere rusmisbrukere.

- Spørsmålet er hvor mange sånne eksempler trenger man i USA før Høyesterett kan komme til en endelig beslutning om at dette er en grusom og uvanlig straffemetode som bryter både med menneskerettigheter og den amerikanske grunnloven, sier han.

- Jeg tror vi sakte, men sikkert kommer i den retningen, etterhvert som det hoper seg opp med uskyldige dødsdømte som blir løslatt og personer som får omgjort dødsstraffen sin.

- Det er definitivt en positiv trend når det gjelder folkemeningen i USA, og dødsstraff har blitt avskaffet i flere delstater. Så det er en endring på gang i USA, sier Egenæs.

Bare tre måneder siden måtte en annen henrettelse i delstaten Ohio avbrytes grunnet problemer med å finne en brukbar blodåre. I 2009 ble en annen henrettelse i samme delstat avbrutt av samme grunn.

Kommentarer til denne saken