RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor kunne han frikjennes

(AP)
Robert Durst innrømmet at han skjøt sin nabo, parterte liket og kastet det i sjøen. Likevel ble han frikjent for drapet. I Texas går slikt an.

Durst skjøt naboen sin Morris Black (71) en pistol gikk av under et basketak dem i mellom. Skuddet traff Black i ansiktet og han døde momentant. Durst har fortalt at han fikk panikk, og fryktet at ingen ville tro på ham. Derfor kuttet han opp liket og kastet delene i Galveston-bukta.

Alt dette har Durst innrømmet. Likevel ble han frikjent for drapet av en jury med 14 medlemmer. Durst hevdet nemlig at drapet skjedde i selvforsvar, etter at Black truet ham med pistolen.

Selv i Texas, som er kjent for ustrakt bruk av paragrafen om selvforsvar, har tirsdagens dom vakt oppsikt.

- Det er en helt sinnssyk dom. Jeg er overrasket, sier Wendell Odom, en svært merittert advokat i Houston til New York Times.

Bare i Texas
Avisen spekulerer i at en slik frifinnelse bare ville kunne skje i Texas, en stat der arven fra det ville vesten fremdeles er levende. I Galveston ville juryen trolig bestå av innfødte texanere, som er godt kjent med selvforsvarsbegrepet, i motsetning til i større byer Houston og Dallas.

Jusseksperter i Texas sier at lokale skikker kan ha spilt en rolle i frifinnelsen, men at det ikke kan forklare den helt. Ekspertene mener at strategien til Dursts advokatteam, Mick Ramsey, Dick De Guerin og Chip Lewis er hovedårsaken.

Så hva var det de gjorde?

Håndplukket jury
De plukket ut den riktige juryen for sin klient og fjernet dermed sitt største problem i saken; nemlig hvordan man kan forklare at Durst parterte liket til Black.

- Vi så etter folk som kunne skille mellom hvordan Morris Black døde fra det andre fæle materialet i saken, som ikke angikk utfallet, slik som å partere liket og flykte, sier DeGuerin.

Hans advokatpartner Ramsey gikk gjennom 170 potensielle jurymedlemmer, før de til slutt endte opp med 14 de var tilfreds med.

- Vi ville ha folk som kunne forstå hvorfor han brukte parykk, bodde i en leilighet til 300 dollar i måneden selv om han var millionær fra New York, sa DeGuerin.

Litt annerledes
Wendell Odom sier at det var viktig for forsvarerne å få juryen til å forstå den mentale ustabile Durst.

- De gjorde en god jobb med å forklare at deler av hans unormale oppførsel, som du og jeg aldri blandet seg med, ikke gjør ham til en morder. Det betyr bare at han er litt annerledes, sier Odom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere