Derfor måtte britisk presse tie om saken til omstridt høyreekstremist

Tommy Robinson dømt til fengsel:

Den tidligere EDL-lederen Tommy Robinson avbildet utenfor en rettsbygning i Storbritannia i april, da en mann ved navn Mark Meechan ble idømt en bot på 800 pund for å ha postet en video av en hund som gir nazi-hilsen.

Den tidligere EDL-lederen Tommy Robinson avbildet utenfor en rettsbygning i Storbritannia i april, da en mann ved navn Mark Meechan ble idømt en bot på 800 pund for å ha postet en video av en hund som gir nazi-hilsen. Foto: Andrew Milligan (Pa Photos)

Tilhengerne til høyreekstremisten Tommy Robinson raste etter at britiske medier ble påført rapporteringsforbud.

04.06.18 10:43

Den britiske høyreekstremisten Tommy Robinson (35), som egentlig heter Stephen Christopher Yaxley-Lennon, ble idømt ti måneders fengsel etter å ha vist forakt for retten utenfor en rettsbygning i Leeds forrige fredag.

I tillegg ble han idømt en straff på tre måneders fengsel for å ha brutt betingelsene for en tidligere betinget dom.

- Han har i lang tid vært en kontroversiell figur. Han var den som startet English Defence League (EDL) og var ryggraden til denne høyrevridde fascistbevegelsen. Han var det ideologiske fundamentet til EDL og gjorde bevegelsen populær. Og så ble det en konflikt og han trakk seg, sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

Den antirasistiske organisasjonen Hope Not Hate stempler Robinson som en «høyrevridd, islamofobisk ekstremist». Men Robinson selv tar fullstendig avstand fra denne merkelappen, og hevder han er en aktivist og journalist. Flere tilhengere mener Robinson er en forfulgt politisk fange.

Selv om Robinson ikke lenger har en lederrolle i EDL, har han en stor tilhengerskare både i Storbritannia og i utlandet.

- Han har for mange vært et symbol for ytre høyre-krefter som har stått på barrikadene for å stenge moskeer og for å sende muslimer ut av landet, sier Mustad.

Robinson ble pågrepet utenfor en rettsbygning i Leeds forrige fredag, etter å ha benyttet sosiale medier til å kringkaste detaljer om en pågående grooming-sak som gikk for retten bak lukkede dører. Det var ilagt en rettskjennelse som forbyr rapportering om den aktuelle rettssaken.

Robinson brøt dermed loven da han rapporterte detaljer fra den pågående rettssaken via en Facebook-live-video.

Rapporteringsforbud for media

Det ble også ilagt restriksjoner for britisk media til å rapportere detaljer fra Robinsons pågripelse, tiltalepunkter og straffeutmåling fredag - en såkalt super-injunction - noe som har forarget en rekke av hans støttespillere.

Robinson ble pågrepet, tiltalt og dømt i løpet av en tidsperiode på fem timer forrige fredag. Straffen for forakt for retten (bøter eller fengsel), eller «contempt of court» som er det engelske begrepet, kan i mange tilfeller dikteres summarisk. Summarisk domfellelse vil si at en dommer kan idømme straff uten videre grundige undersøkelse eller vurdering.

Rapporteringsforbudet, som ble opphevet tirsdag, har fått massiv oppmerksomhet i utradisjonelle medier i Storbritannia, men også her til lands. Høyreekstremistiske aktivister har satt likhetstegn mellom rapporteringsforbudet og statlig sensur.

Robinson filmet både seg selv og personer som var involvert i den pågående Leeds-rettssaken utenfor rettsbygningen fredag, ifølge Sky News. Filmingen ble direktesendt på Facebook, og hadde 250.000 visninger.

- Kan påvirke juryen

Rettskjennelsen mot å rapportere om Robinson-saken hadde til hensikt å hindre at en eventuell mediedekning av pågripelsen hans skulle kunne påvirke utfallet av voldtektsrettssaken i Leeds, skriver The Telegraph.

Dommeren opplyste til Robinson fredag at en konsekvens av hans handlinger kunne være at rettssaken måtte føres på nytt, noe som kan koste «mange hundretusen pund».

- Det Robinson er på jakt etter er å sverte disse antatte muslimene som står tiltalt i denne saken. Han har i henhold til britisk lov ikke lov å filme dem når de er på vei inn i rettsbygningen. Det kan også påvirke juryen i denne grooming-saken (omfattende sedelighetssak red.anm.), at han hiver inn sine høyreideologiske ytringer i Facebook-videoen, og da har man ikke en rettferdig rettergang. Da har han forstyrret rettergangen og vist forakt for retten, sier Mustad.

- Hvis britisk media har fått beskjed om at saken til Tommy Robinson har fått en super-injunction som en domstol selv har påført, er i så fall grunnen til det at de ikke ønsker at mediene skal piske opp stemningen rundt en kontroversiell person, og unngå alt hysteriet og forhåndsprosedering (i Leeds-saken red.anm.) i media. Medieomtale kan påvirke en jury, sier Mustad.

Mustad sier at bruken av super-injunction - rapporteringsforbud for media i konkrete saker - kan både være positivt og negativt.

- Her er det klart at det er for å beskytte dem som står anklaget i denne saken (Leeds-saken red.anm.) - at de får en rettferdig rettssak, og beskytter samfunnet mot personer som Tommy Robinson fra å vise forakt for retten. I dette tilfellet kan det være positivt at han holdes vekk fra mediene, sier Mustad.

 Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad. Foto: Trine Andersen (NTB scanpix)

Tidligere dømt for å vise forakt for retten

Dette er ikke første gang at Robinson blir dømt for å vise forakt for retten. Høyreekstremisten ble idømt en betinget straff da han i mai i fjor forsøkte å filme fire menn utenfor rettsbygningen i Canterbury. Mennene var tiltalt for å ha gjengvoldtatt en tenåringsjente.

«Det er advarsler over hele rettsbygningen som klargjør at det å filme eller ta bilder er et lovbrudd og kan være forakt for retten,» uttalte dommer Norton etter å ha idømt Robinson en tre måneders betinget dom i fjor.

Robinson ble den gang advart om at han ville få fengselsstraff neste gang han brøt loven.

Fredag ble han igjen dømt for å ha vist forakt for retten.

Under fredagens rettshøring uttalte dommer Geoffrey Marson følgende om Robinsons handlinger: «Ikke bare var det en veldig lang video, men jeg anser det som et alvorlig krenkende trekk at han oppmuntret andre til å dele det videre, og det ble delt i det vide og brede,» ifølge Sky News.

«Det er kjernen i forakten».

«Han refererte til tiltalepunktene som de tiltalte sto overfor, og noen tiltalepunkter som ikke ble videreført for noen av de tiltalte.»

«Alle forstår retten til ytringsfrihet, men det er også ansvar og plikter,» la dommerne til.

«Folk må forstå at om de bryter rettskjennelser så vil det få veldig reelle konsekvenser.»

I helgen var det flere protester i London sentrum hvor tilhengere krevde at Tommy Robinson skulle løslates. Foto: Penelope Barritt/rex/shutterstock (Shutterstock)

- Brukes mest av kjendiser

Mustad sier at enhver person i Storbritannia kan i prinsippet benytte seg av rettslige stevninger, såkalte super-injunction, som ilegger mediene rapporteringsforbud om visse konkrete detaljer.

- I det britiske rettssystemet kan alle personer ta ut det vi kaller en super-injunction (også kalt anonymised injunction), som er en personlig beskyttelse og vern mot at aviser eller andre medier kan grafse i privatlivet. I ni av ti tilfeller er super-injunction blitt brukt av celebre mennesker som tar ut en rettslig stevning mot at mediene kan offentliggjøre et navn. Det vil si at en person som har tatt ut en super-injunction kan få en rettslig beskyttelse av rettsvesenet for å unngå at navn på en person som vedkommende enten har en affære med eller barn med, blir offentliggjort av media. Hensikten er å beskytte seg mot grafsing av media, sier Mustad.

- Er super-injunction en trussel mot ytringsfriheten, Mustad?

- Det er det absolutt. Det har vært diskutert lenge i mediene. De som er kritisk til denne loven, er dem som mener at den hindrer ytringsfriheten og at det er en bremsekloss for åpenhet i samfunnet.

Får støtte fra likesinnede

Arrestasjonen av Robinson skapte enormt engasjement hos hans tilhengerskare, som blant annet protesterte i London sentrum lørdag. Et opprop med krav om å løslate Robinson hadde tirsdag nesten 500.000 signaturer.

Robinson har fått støtte fra mange likesinnede. Den nederlandske, høyrepopulistiske politikeren Geert Wilders postet en video på Twitter hvor han beskriver fengselsdommen til Robinson som en skam. Videre anklagde han dommeren for å ha gitt pressen munnkurv, og at ytringsfriheten blir krenket over hele Europa, skriver The Telegraph.

«Frihetens lys slukkes. Myndighetene forsøker å tie oss», sa Geert i videoen.

Også sønnen til USAs president, Donald Trump Jr., har uttrykt indirekte støtte til Robinson etter å ha re-tvitret meldingen til en av Robinsons tilhengere og la til følgende: «Ikke la Amerika følge i disse fotsporene».

LES: Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening: Sett Tommy Robinson fri! Innvandrings- og islamkritiske miljøer over hele Europa protesterer mot fengslingen av Tommy Robinson. Spørsmålet er: Hvorfor protesterer ikke også alle andre?Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag