*Nettavisen* Nyheter.

Derfor måtte flyet snu

De 12 passasjerene som ble anholdt da flyet deres ble omdirigert til Amsterdam slapp fri fredag. Les hva som skjedde om bord.

25.08.06 13:30

Nederlandske påtalemyndigheter har ikke funnet bevis for noen terrortrussel, og det har blitt debatt om hvorvidt mennene ble offer for rasisme.

- Avgjørelsen om å snu flyet tilbake til Amsterdam med F-16-eskorte var riktig under omstendighetene, sier Ed Hartjes fra den nederlandske påtalemyndigheten til AP.

Byttet telefoner
De indiske mennene byttet mobiltelefoner seg imellom, og skal ha nektet å sette seg ned og spenne sikkerhetsbeltene, slik besetningen ga dem beskjed om.

Ifølge Hartjes var det ikke noe unormalt telefonene mennene brukte, og det ble ikke funnet eksplosiver ombord på flyet.

Mennene var samarbeidsvilllige etter pågripelsen, og alle har avgitt forklaring til politiet. De ble løslatt kort tid etter midnatt natt til fredag. Mennene får lov til å forlate Nederland, men bagasjen deres holdes igjen som del av etterforskningen.

- Muslimer rammes
Slektninger av mennene i India mener mennene ble rammet fordi de er muslimer. Hartjes kan ikke bekrefte om alle er muslimer. Han kunne heller ikke bekrefte rapportene om at tre amerikanske «air marshals» deltok under pågripelsen av mennene.

- Min bror er forretningsmann, og reiser med kollegaer og venner. Indere snakker høyere enn folk fra Vesten, sier Sanober Chotani til AP.

Broren hans Shaqeel var blant dem som ble arrestert.

- Så hvis du er glad, opprømt, muslim og ikke snakker på engelsk, betyr det at du er en terrorist?

- Virkelighetsnært
Martin Pollner, som bidro til å utvikle Sky Marshal-programmet på 70-tallet, sier anklagene om rasisme er malplassert.

- Dette handler om å ha en virkelighetsnær tilnærming, sier han.

- På enhver flygning i verden, hvis man får folk som samhandler på en måte som er urovekkende for passasjerer og besetning, så kan det virke alarmerende.

Pollner sier passasjerene må vurdere hva slags oppførsel som kan skape engstelse hos medpassasjerer og besetning.

Falske alarmer
Medpassasjerer har sagt at mennene var mellom 25 og 35 år gamle og snakket urdu. Språket er vanlig i Pakistan og blant mange indiske muslimer. Noen av mennene hadde skjegg, og enkelte av dem hadde på seg shalwar kameez, en lang skjorte og posete bukser som ofte brukes av muslimer i Sørøstasia. Andre hadde på seg vestlige klær.

Det har gått en rekke falske terroralarmer i de to ukene siden den mistenkte planen om å sprenge fly på vei til USA ble avslørt i Storbritannia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.