RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Esa)

Derfor ringte ikke Beagle 2 hjem

Sist oppdatert:
Dårlig tid, lite penger og dårlig ledelse er hovedårsakene til at den europeiske romsonden Beagle 2 aldri sendte melding hjem etter sin ferd mot Mars.

Rapporten om hvorfor Mars-fartøyet Beagle 2 aldri tok kontakt igjen etter at den gikk inn i Mars-atmosfæren blir lagt fram mandag. Konklusjonen er at dårlig ledelse og altfor lite penger er årsaken til at prosjektet var en heidundrende fiasko.

Beagle 2 skulle lande på Mars første juledag, men etter at den skilte lag med moderfartøyet Mars Express var det ingen som noensinne hørte fra landingsfartøyet igjen. Fartøyet skulle selv ta kontakt med jorden etter å ha landet på Mars, men har ikke gitt lyd fra seg.

Det siste sporet forskerne i Det europeiske romfartsbyrået Esa har, er et fotografi fra da Beagle 2 separeres fra Mars Express og legger i vei mot Mars.

Akkurat hva som ble Beagle 2s skjebne har ikke etterforskerne klart å finne ut.

Beagle 2 ble etter all sannsynlighet ødelagt på vei gjennom atmosfæren. En hovedteori til hva som var årsaken er at Mars-atmosfæren ikke var så tett som forskerne trodde på forhånd. Dermed fikk fartøyet for stor fart, og fallskjermen var ikke kraftig nok til å sikre en myk landing.

Men hvorfor det gikk galt har de et svar på. Ifølge The Times skylder etterforskerne på dårlig prosjektstyring, for lite penger og for liten tid til å teste nøkkelsystemene.

Sammenliknet med de amerikanske landingsfartøyene Opportunity og Spirit var Beagle 2 et svært billig prosjekt. Beagle 2 kostet bare en tidel av de amerikanske prosjektene, noe som kan ha bidratt til fiaskoen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere