*Nettavisen* Nyheter.

Derfor sier Norge nei til å anerkjenne staten Palestina

FØLG SVERIGE: – Alle land i verden, som fortsatt nøler med å anerkjenne vår rett til en uavhengig palestinsk stat innenfor grensene fra før 1967, og med Øst-Jerusalem som hovedstad, bør gjøre som Sverige, heter det i en kommentar fra Abbas. Foto: Mike Segar (Reuters)

Sverige er det siste i rekken av 135 land som til nå har anerkjent staten Palestina. Norge mener det er for tidlig.

30.10.14 17:47

Den svenske regjeringen anerkjente torsdag den palestinske staten.

Sverige ble dermed det 135. land i rekken, og det første landet i EU som gjør dette.

70 prosent av medlemslandene i FN, som representerer 80 prosent av jordas befolkning, har dermed anerkjent den palestinske staten.

110 land har til sammenligning anerkjent staten Kosovo, og her var Norge blant de første.

Modig og historisk

Palestinernes president Mahmoud Abbas hyller Sveriges beslutning som «modig og historisk», og oppfordrer andre land til å følge etter.

– Alle land i verden, som fortsatt nøler med å anerkjenne vår rett til en uavhengig palestinsk stat innenfor grensene fra før 1967, og med Øst-Jerusalem som hovedstad, bør gjøre som Sverige, heter det i en kommentar fra Abbas.

Israel tilbakekaller sin ambassadør som følge av at Sverige har anerkjent staten Palestina, melder Haaretz.

Det britiske underhuset vedtok også nylig en ikke-bindende resolusjon om å anerkjenne Palestina, med henvisning til at dette vil øke presset på partene for å komme fram til en framforhandlet løsning.

Statsminister David Cameron har ingen planer om å følge opp vedtaket, og hans norske kollega Erna Solberg (H) utelukker også snarlig anerkjennelse fra norsk side.

Først avtale

– Vi tror på en tostatsløsning, men vi kan ikke anerkjenne en palestinsk stat før det er forhandlet fram en løsning, sa hun denne uka.

Utenriksminister Børge Brende (H) mener også at det må foreligge en fredsavtale mellom Israel og palestinerne før norsk anerkjennelse kan komme på tale.

– Men det haster for partene å gjenoppta forhandlingene og komme til en løsning basert på grensene før 1967, sa Brende tidligere i måneden.

Forslag i Stortinget

Island anerkjente staten Palestina alt i 2011, og både i Norge, Danmark og Finland presser venstrepartiene nå på for det samme.

SV fremmet i forrige uke et forslag i Stortinget om anerkjennelse og viser til at det er tverrpolitisk enighet i Norge om at det palestinske folket har rett til selvbestemmelse.

– Dette har også den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) slått fast. Selvbestemmelsen innebærer at palestinerne har rett til å opprette en egen stat dersom det er dette de ønsker, heter det i forslaget.

Grenser

SV mener en anerkjennelse vil styrke, snarere enn svekke forhandlingene som langt på vei har brutt sammen som følge av Israels bosetningspolitikk.

Flere påpeker det problematiske i å anerkjenne en stat der grensene ikke er fastlagt. Andre avviser dette og påpeker at det bare er Israel som hevder at grensene er omstridt.

Palestinerne gjør krav på en stat innenfor grensene fra før 1967 og viser til at FNs sikkerhetsråd i gjentatte resolusjoner de siste 47-årene har krevd full israelsk tilbaketrekning fra de ulovlig okkuperte områdene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.