RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Amr Nabil (Ap)

Derfor stenger de Giza-pyramiden

Sist oppdatert:
Skal ha fryktet okkulte seremonier 11.11.11.11.

Antikkmyndighetene i Egypt stengte den største av Giza-pyramidene fredag etter rykter om at grupper ville forsøke å holde spirituelle seremonier på åstedet klokken 11.00, 11. november 2011 - eller skrevet på en annen måte: 11.11.11.11.

Sjefen for antikkbyrået sier i en pressemelding at pyramiden Khufu, også kjent som Cheops, vil holdes stengt fram til lørdag morgen grunnet «nødvendig vedlikehold».

- Jødiske grupper eller frimurere
Men nyheten om stengningen følger etter en rekke rapporter i lokale medier om at jødiske grupper eller frimurere angivelig skal holde seremonier ved pyramiden, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge medierapportene skal gruppene utnytte de mystiske kreftene som strømmer fra pyramiden på denne helt spesielle datoen.

Direktør Ali al-Asfar, som har ansvar for Giza-pyramidene, bekrefter at de mottok en søknad i forrige måned om å arrangere en begivenhet kalt «Gi en klem til pyramiden». Ifølge søknaden skulle 120 mennesker holde hender i en sirkel rundt pyramiden.

Søknaden ble avvist
Asfar forteller at søknaden ble avvist i forrige uke, men det stoppet ikke ivrige egyptere fra å starte en internettkampanje for å hindre at begivenheten skulle finne sted.

- Det har vært en stor kampanje på Facebook og Twitter, sier Asfar til nyhetsbyrået AP.

Men også han avviser at pyramiden holdes stengt på grunn av ryktene om seremonier, og hevder det skal gjøres vedlikeholdsarbeid.

Men turistattraksjonen har vært preget høyt sikkerhetsoppbud fredag, hvor en rekke væpnede vakter patruljerer i området.

Leter etter mønster
Fredag 11.11.2011 er en helt spesiell dag for dem som er opptatt av tall. Antropologprofessor John Hoopes sier det er en naturlig grunn til at mennesker er opptatt av tall og symbolikk.

- Om du vandrer langs en sti i regnskogen og får øye på noe som enten er en trerot eller en slange, så er det bedre å anta at det er en slange og gå rundt den, enn å tro at det er en trerot, sier professor John Hoopes ved University of Kansas til ABC News.

- Våre sanser er opptatt av å gjenkjenne mønster fordi det gir oss en fordel ved overlevelse.

- Om du skal velge et tall å fokusere på, så er «1» et godt sted å starte. Alle disse ettallene er noe folk legger merke til, sier han.

Bryllup og keisersnitt
I USA har titusener av mennesker søkt om å få gifte seg nettopp på denne datoen. Og i Sør-Korea har avtalene om planlagte keisersnitt ved landets sykehus økt med 20 prosent. Årsaken skal være at sørkoreanerne gjerne vil at barnet deres skal ha et fødselsnummer som starter på «111111».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere