RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor synger fuglene

Japanske forskere har rotet i fuglehjerner.

Når fugler utsettes for sollys i lengre perioder, setter bestemte hjerneceller igang en serie hormonelle reaksjoner som forteller dem at de bør finne en partner å parre seg med – noe de altså gjør gjennom å framkalle lydene vi poetisk nok kaller fuglesang. De blir med andre ord kåte av sola.

Eksakt mekanisme
- Vi visste allerede hvilket område av fuglehjernen som ble påvirket av forandringer i årstidene, men nå kan vi påvise den eksakte mekanismen, sier forskeren Peter Sharp fra the Roslin Institute utenfor Edinburgh.

Han deltar i et lag med japanske og britiske forskere som onsdag presenterte sine funn i fagbladet Nature, melder Reuters

Forskningen ble ledet av Takashi Yoshimura fra universitetet i Nagoya i Japan. Totalt 38.000 gentester fra hjernene til japanske vaktler ble skannet. Deretter studerte forskerne hvilke gener som ble forandret når lyset varierte.

Kan hjelpe ufruktbare mennesker
Genene på et bestemt sted i fuglenes hjernebark ble aktivert da fuglene fikk mer lys, og begynte dermed å frigi et thyroid-stimulerende hormon (TSH) som tidligere er forbundet med vekst og metabolisme.

Genene ble aktivert 14 timer etter soldnedgang den første dagen da det var tilstrekkelig sollys.

Funnene kan vise vei til bedre behandlingsmetoder for ufruktbare mennesker siden vi har de samme hjernecellene, lokalisert på samme sted i hjernen, mener forskerlaget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere