Republikanernes antatte presidentkandidat Donald Trump har liret av seg mange omstridte uttalelser om både det ene og det andre. Men noen vil kanskje også stusse over Hillary Clintons tilsynelatende engasjement for UFO-er.

Clinton har nå tiltrukket seg en helt ny tilhengerskare av UFO-entusiaster etter at hun lovte å frigjøre dokumenter om myteomspunnet Area 51, dersom hun blir valgt president, skriver The New York Times. UFO-entusiaster og konspirasjonsteoretikere tror nemlig at den topphemmelige, militære flybasen i Nevada brukes til å forske på utenomjordiske vesener og teknologi.

- Jeg ønsker å frigi dokumentene i den grad vi kan det, sa Clinton i et radiointervju i forrige måned.

- Jeg ønsker å se hva informasjonen kan vise oss.

- Det er såpass mange historier der ute, at jeg tviler på at alle bare sitter på kjøkkenet sitt og finner på ting, sa hun.

I et intervju med The Conway Daily Sun i desember i fjor, antydet Clinton at hun trodde vi allerede hadde fått besøk av vesener fra en annen planet.

- Jeg tror kanskje vi har det. Vi vet ikke med sikkerhet, sa hun.

Etterlyser debatt
Svært mange amerikanere er opptatt av UFO-fenomenet. Stephen Bassett er én av dem. Han driver med lobbyvirksomhet overfor amerikanske myndigheter innen utenomjordiske spørsmål. Bassett anser et Clinton-presidentskap som en endelig mulighet for å få USA til å avsløre alt de vet om utenomjordisk liv.

Bassets organisasjon har siden 2014 sendt ut 2,5 millioner Twitter-meldinger til presidentkandidater, folkevalgte og nyhetsorganisasjoner, hvor de oppfordrer til en seriøs debatt rundt temaet.

Flere UFO-entusiaster har også merket seg Clintons opptreden på talkshowet til Jimmy Kimmel, da hun avslørte litt innsikt og kunnskap om temaet. Hun irettesatte nemlig Kimmel, som brukte betegnelsen UFO (uidentifisert flygende objekt).

- Det finnes et nytt navn nå. Og det er «uforklarlig luftfenomen» (unexplained aerial phenomenon), sa Clinton, riktig nok med glimt i øyet.

UFO-tilhengere har tolket denne kommentaren som bevis på at UFO-fenomenet begynner å få en viss troverdighet, skriver The Telegraph.

- Det er ingen romvesener der
Ekspresident og ektemann Bill Clinton deltok på en opptreden hos Kimmel i 2014. Da fortalte han programlederen at han hadde undersøkt «Area 51» og konkludert med at «det ikke er noen romvesener der».

Kona Hillary Clinton, som nå er Demokratenes antatte presidentkandidat, deltok som sagt nylig på samme talkshow, og sa følgende:

- Jeg skal gjøre det (undersøke red.anm.) en gang til, sa hun med et smil om munnen.

Det er tilsynelatende ikke uten grunn at Clinton har viet temaet oppmerksomhet. John D. Podesta er styreleder for valgkampen til Clinton. Han er ingen hvem som helst. Han har vært rådgiver til både president Barack Obama og til Bill Clinton da han var i Det hvite hus.

Podesta er også en sterk tilhenger av å avsløre det myndighetene angivelig vet om utenomjordiske fenomener, som kan bevise eksistensen av utenomjordisk intelligent liv, skriver The New York Times.

- Tiden er overmoden for å trekke gardinene til side vedrørende dette temaet, skrev Podesta i et forord til boken «UFOs: Generals, Pilots and Government Officials Go on the Record», som er skrevet at den gravende journalisten Leslie Kean.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

UFO-Norge
Styreleder i foreningen UFO-Norge, Ole Jonny Brænne, tror Clintons engasjement bidrar til å skape mer troverdighet rundt UFO-fenomenet.

- Ja, det tror jeg. Når en presidentkandidat uttaler seg om dette, så betyr det litt mer enn om en «redneck» gjør det, sier Brænne til Nettavisen.

- Er du overrasket over hennes engasjement?

- Det er ikke så overraskende. President Bill Clinton gjorde noe av det samme. Clinton hadde en rådgiver, John D. Podesta, og han har også blitt intervjuet og uttalt seg positivt om dette.

- Hva tror du skjuler seg i disse Area 51-dokumentene, Brænne?

- Det er vanskelig å si. Kanskje en kan få svar på noe, men det er ikke godt å si om det skjuler seg noe interessant eller ikke.

- Hva gjør egentlig UFO-Norge?

- Vi prøver å finne forklaringer på meldinger om observasjoner som vi får inn fra folk.

- Har dere funnet noe oppsiktsvekkende?

- Vi finner forklaringer for det aller meste, men det er enkelte ting vi ikke finner noen forklaring på. Det er det som utgjør hele fenomenet, sier Brænne.

- Er det et stort UFO-miljø i Norge?

- Nei, det er ikke det. Det er nok mange som er interesserte, men ikke interesserte nok til å være medlem i en forening eller lese tidsskrifter og bøker om det, sier Brænne.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

- Stirre en geit i hjel
Nate Silvers nettsted, FiveThirtyEight, har sett litt på statistikken rundt UFO-fenomenet i USA. Silver er som kjent én av USAs fremste meningsmålere.

I en måling fra Gallup i 2005, var det 24 prosent av amerikanerne som trodde at romvesener hadde besøkt jorden. I en ABC News-måling fra 1997 var det 16 prosent av amerikanerne som trodde UFO-observasjoner skyldtes utenomjordiske romskip.

I en millenniumsundersøkelse fra 1999, som ble utført av Pew Research Center, var det 27 prosent av amerikanerne som trodde at vi antakelig ville ha oppnådd kontakt med utenomjordisk liv innen de neste 50 årene.

63 prosent av amerikanerne tror ikke på UFO-er, ifølge en meningsmåling til Associated Press.

Nettstedet FiveThirtyEight skriver følgende om Clintons angivelige «frieri» til UFO-entusiaster.

- Hvis Clinton ønsker å prøve seg på velgere som tror på ubeviste fenomener, finnes det større valgkretser enn dem som tror på Roswell (mange UFO-entusiaster tror det styrtet en UFO i Roswell i 1947 red.anm.). En Gallup-måling fra 2005 fant ut at halvparten av amerikanerne (55 prosent) tror på den mentale kraften til å helbrede folk, og andre synske krefter er også rangert som mer troverdig enn romvesen, skriver FiveThirtyEight.

- For å vinne støtten til disse velgerne, må kanskje Clinton undersøke militærets dokumenter om synske eksperimenter på 1980-tallet som en del av Stargate-prosjektet, hvor rekrutter forsøkte å påvirke eller drepe dyr ved hjelp av konsentrasjon. Dersom det fortsatt er noen avsløringer som fortsatt er hemmeligstemplet, kan hun foreslå å legge til en stirre-en-geit-i-hjel-duell i presidentdebattene, skriver nettstedet.