RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Desperat bønn i Gaza

Sist oppdatert:
De ber til Gud om hjelp. De synger de samme sangene som ble sunget av jøder som marsjerte mot gasskamrene under andre verdenskrig. Det er sterke følelser i sving i bosettingene på Gazastripen.

GAZA (TV 2 Nettavisen): Bosetterparet Rachel og Moshe Saperstein i bosettingen Neve Dekalim har bodd på Gazastripen i åtte år. Da TV2 Nettavisen traff dem for et par uker siden , var de klare på at de ikke ville forlate hjemmet frivillig.

Samtidig visste de at denne dagen ville komme. De visste at de ville bli kastet ut.

Se flere bilder nederst i artikkelen.

- Forferdelig dag
Da fristen gikk ut ved midnatt natt til onsdag satt de fremdeles hjemme. De sov noen få timer. Ved daggry pakket de sammen de siste eiendelene sine og ventet. Da Rachel ville forberede lunsj onsdag, ba Moshe henne la være.

- Jeg var sikker på at soldatene ville hente oss ut før vi rakk å spise, sier Moshe.

Rachel dekket likevel bordet. Den jobben kunne hun spart seg.

- Før vi rakk å sette oss, kom politiet. Vi ble tvunget ut av hjemmet vårt. Av jøder. Det er en forferdelig dag, fortsetter Moshe.

Rachel og Moshe ble eskortert til en buss. Med seg fikk de kun det de klarte å bære. Etter planen skal resten av eiendelene ettersendes.

Vet ikke hvor de skal
Da TV2 Nettavisen snakker med Moshe Saperstein på telefon onsdag ettermiddag visste han ikke hvor de skulle.

- Vi vet ikke hvor vi skal, men bussen er på vei til Jerusalem, forteller han.

- Da vi reiste så vi røyken fra hus som var satt i brann. Bulldozere stod klare til å rive hjemmet vårt. Nå har vi ikke noe sted å dra, fortsetter Moshe.

Som mange andre bosettere valgte det pensjonerte paret å takke nei til myndighetenes tilbud om en ny bolig som kompensasjon for at de forlot hjemmet sitt frivillig.

Nå må de trolig ta inn hos slektninger eller venner for en stund.

Dempet feiring
Det er en tung dag for mange bosettere. Også på Vestbredden. De frykter at dette er begynnelesen på en prosess som vil gi større landområder tilbake til palestinerne. At palestinernes drøm om en selvstendig stat på Vestbredden og Gaza er iferd med å oppfylles.

Men palestinerne er tilbakeholdne med å feire. På Vestbredden frykter de at Ariel Sharon vil gi seg med dette. At israelerne vil fortsette utbyggingen av bosettinger på Vestbredden, og at drømmen om en palestinsk stat vil forbli nettopp det – en drøm.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere