At alle sivile nå er evakuert ut av det beleirede og delvis utbombede stålverket, ble erklært av ukrainske myndigheter lørdag ettermiddag.

– Presidentens ordre er utført, skrev visestatsminister Irina Veresjtsjuk i sosiale medier.

– Denne delen av det humanitære oppdraget i Mariupol er ferdig, fortsatte hun, uten å gå i nærmere detalj.

Det er fortsatt en gruppe soldater igjen. De har kjempet imot russiske forsøk på å ta stålverket. Soldatene har også bidratt aktivt i evakueringen av de sivile.

President Volodymyr Zelenskyj sier det vil bli forhandlinger om soldatene som fortsatt er igjen på stålverket. Moskva har ikke vist noen vilje til å la soldatene slippe fri. De må enten overgi seg eller kjempe til døden.

Serhij Volinskij, som leder en brigade som fortsatt er i den beleirede byen, forteller om elendigheten soldatene befinner seg i.

– Jeg håper på at høyere makter kan finne en måte å redde oss på, skriver han i en melding.

Realityshow fra helvete

Han forteller at tre av hans soldater ble drept og seks såret under evakueringen av sivile lørdag.

– Det føles som om vi har landet i et realityshow fra helvete, som viser oss soldater kjempe for livet mens hele verden følger med på denne interessante episoden. Smerte, lidelse, sult, elendighet, tårer, frykt og død. Det er helt ekte alt sammen, skriver han.

De siste bildene som har kommet fra området viser svart røyk som stiger opp fra stålverket lørdag kveld.

Ukrainske myndigheter har bedt Leger Uten Grenser om hjelp til å evakuere soldatene som er igjen.

Ukrainske og russiske myndigheter ble enige om perioder med våpenhvile for å la sivile som hadde gått i dekning ved Azovstal-fabrikken, komme seg ut. FN og Røde Kors har organisert innsatsen.

Ukrainske styrker har beskyldt russerne for å bryte våpenhvilen.

Det russiske nyhetsbyrået Tass meldte at 50 sivile ble evakuert fra fabrikken lørdag. Ukrainske myndigheter meldte dagen før at 50 hadde kunnet ta seg ut da. De siste evakuerte følger omkring 500 andre som har fått lov til å forlate stålverket og andre deler av byen i løpet av de seneste dagene.

Siste skanse

Stålverket er det siste området i den strategisk viktige byen der ukrainske styrker fortsatt gjør motstand.

Imellom periodene med våpenhvile og evakuering, har de russiske styrkene trappet opp beskytingen av fabrikkområdet med bombekastere, artilleri, rakettartilleri, flybomber og beskytning fra sjøen. Situasjonen for de gjenværende soldatene regnes for å være ekstremt vanskelig, og hundrevis er såret og døende uten tilgang til medisinsk hjelp.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sagt at en diplomatisk innsats er satt i gang i håp om å kunne hente soldatene ut.

– Innflytelsesrike meglere og innflytelsesrike stater er involvert. Vi jobber også med diplomatiske muligheter for å redde våre soldater som er igjen i Azovstal, sier Zelenskyj.