RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Det er pappa. Jeg elsker deg. Ha det.»

Sist oppdatert:
Opptak fra nødsamtalene fra World Trade Center 11. september, som nå er offentliggjort, viser hvordan folk kjempet for å komme seg ut av de brennende tvillingtårnene.

- Jeg har sett dusinvis av lik. Folk bare hopper fra toppen av bygningen ned på¿ foran World Trade One, sier en av stemmene som ringte nødnummeret 911 like etter klokka ni 11. september 2001.

Kropper daler ned

Nedskrevne referater fra nødsamtalene er nå offentliggjort etter at amerikanske medier mente det brøt mot den amerikanske grunnloven å holde dem hemmelige.

- Hva er det du ser som hopper fra bygninger?, svarer en kvinnelig stemme på nødnummeret.

- Folk – kropper bare daler ned fra himmelen, svarer mannen.

Mange ringte og la igjen beskjeder på sine pårørendes telefonsvarere. En mann ringte sin datter og la igjen en beskjed:

- Hei, det er pappa. Vi har hatt en eksplosjon i World Trade Center. Men jeg er OK, så ikke bekymre deg. Tenk på skolearbeidet ditt. Jeg elsker deg. Ha det.

Mannens skjebne er ukjent, skriver Washington Post.

Som å oppleve det igjen

Flere pårørende har motsatt seg at telefonsamtalene skal offentliggjøres, men vant ikke fram.

- For meg og mine barn er det som å bli slått i ansiktet med det igjen, sier Leile Negron (36), som mistet ektemannen Peter i angrepet, til BBC.

Selve lydopptakene er overlevert fra eieren av World Trade Center, som var New Yorks havnevesen, til de føderale myndighetene, som skal bruke opptakene til å fastslå hvorfor tårnene falt sammen, og analysere hvor effektivt hjelpearbeidet var.

Lydopptakene vil ikke bli offentliggjort, bare skriftlige referater fra samtalene.

Motstridene beskjeder

Utskriftene viser at folk som ringte fra det tårnet som ble truffet sist, fikk motstridende beskjeder om hva de skulle gjøre. Etter at det første tårnet var truffet spurte mange ansette i det andre tårnet om hva de skulle gjøre. Noen ble bedt om å holde seg i ro, andre ble bedt om å evakuere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere