Gå til sidens hovedinnhold

Det haster for Irak

Iraks visepresident er på hastevisitt i Ankara for å forhindre tyrkisk invasjon.

Den tyrkiske regjeringen søker parlamentarisk tillatelse til å sette i gang militære operasjoner på tvers av grensen til Irak for å angripe medlemmer av den kurdistanske frigjøringsbevegelsen Partîya Karkeren Kurdîstan (PKK). En votering er ventet i løpet av onsdag, melder BBC.

- Tålmodigheten er ute
Iraks statsminister Nouri Maliki har bedt om et hastemøte med regjeringen for å diskutere den pågående krisen. Tirsdag ettermiddag er Iraks visepresident, Tareq Hashemi, på plass i Ankara for å forhindre at Tyrkia setter i gang en offensiv på irakisk jord.

Tyrkia har tidligere svart at deres tålmodighet med Iraks håndtering av kurdiske opprørere er ute.

Ankara hevder bevegelsen er en terroristorganisasjon ansvarlig for dødsfallet til minst 15 tyrkiske soldater over de siste to ukene, og sier gruppen nyter fri bevegelse i Nord-Irak.

Kan bli kamper i et år
Hvis forslaget vedtas tillates militære operasjoner på kryss av grensen i et år. Regjeringen avgjør tidspunkt, omfang og hyppighet.

- Jeg håper Tyrkia ikke vil bli tvunget til å ty til militær makt, selv om tillatelsen gis fra parlamentet, sier statsminister Tayyip Erdogan.

Erdogans AK-parti har parlamentarisk flertall og er ventet å stemme for forslaget.

Håper forslaget ikke går gjennom
- Jeg håper inderlig at dette forslaget ikke går gjennom. Men hvis det gjør det, betyr ikke det automatisk at vi rykker inn, sier Erdogan i en tv-overført kommentar.

Han la til at eventuelle militæroperasjoner vil respektere Iraks territoriale integritet og kun ha for øye å slå ned opprørerne.

Irak signerte en antiterrorpakt med Tyrkia i september, men har motsatt seg en hver militær innblanding.

USA har advart Ankara mot å utstede streiftog mot Irak, og det har også bidratt til å øke spenningen at en komité i Representantenes hus i USA har vedtatt en resolusjon hvor det heter at Tyrkia begikk folkemord mot armenere under første verdenskrig.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk