*Nettavisen* Nyheter.

Det hvite hus stanser Nord-Korea-besøk

En komité i den amerikanske Kongressen har utsatt et planlagt besø k til Nord-Korea på grunn av motstand fra Det hvite hus.

Komiteen skulle etter planen ha reist til Nord-Korea søndag for å ha samtaler med myndighetene om landets atomprogram, og forsøke å løse krisen mellom de to landene. Men turen ble avlyst etter at Det hvite hus trakk sin støtte i siste liten, opplyste republikaneren Curt Weldon søndag kveld.

Årsaken skal være at Bush-administrasjonen ønsker å fokusere på de multinasjonale forhandlingene hvor Kina, Japan, Russland og Sør-Korea deltar. Det hvite hus mente derfor at det ikke var passende at kongressmedlemmene besøkte Nord-Korea nå.

Komiteen skulle ha besøkt det nordkoreanske atomanlegget Yongbyon, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Nord-Korea anklaget søndag USA for å blokkere besøket fordi de er nervøse for at kongressmedlemmene ville ha kunnet bekrefte at landet er i stand til å lage atomvåpen, melder BBC.

Søndag sa utenriksminister Colin Powell at Nord-Korea har kontaktet USA og antydet at landet vil vurdere å stanse sitt atomprogram hvis USA gir en skriftlig garanti for at landet ikke blir angrepet.

Powell fortalte TV-kanalen NBC søndag at den nordkoreanske viljen til å vurdere en skriftlig garanti er et skritt i riktig retning.

Kina roste søndag regimet i Nord-Korea fordi det er innstilt på å drøfte en kompromissløsning i striden om landets atomprogram.

Nord-Korea har tidligere krevd at USA må undertegne en formell ikkeangrepspakt som betingelse for å avvikle atomprogrammet, men dette er blitt avvist av president George W. Bush.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.