RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det regner aske

Foto: EPA
Sist oppdatert:
Den meksikanske vulkanen Popocatepetl spydde ut en fem kilometer høy røyksky og førte til askeregn i de nærmeste landsbyene.

Popocatepetl, med sin snødekte topp, er synlig helt fra hovedstaden 64 kilometer unna. Navnet betyr «røykende fjell». Og på torsdag sendte den ut en enrom røyksøyle og strødde aske utover landsbyen Amecameca.

Men røyken til tross – forskere mener at det ikke er fare for et fullt utbrudd.

- Aktiviteten vi har registrert i vulkanen i løpet av de siste ukene er innenfor det vi hadde regnet med. Vi har ikke oppdaget noen varsler eller signaler som indikerer et høyere riskonivå, opplyser det kriseforebyggende senteret Cenapred til Reuters.

Ifølge senteret kan man forvente å få aske i hodet så lang unna som i nabostaten Puebla og Tlaxcala. Mexico City, med sine 18 millioner innbyggere, blir trolig ikke askebelagt.

Vulkanen våknet til liv i 1994, etter flere tiår uten aktivitet. De siste ti årene har den våknet til liv flere ganger, sterkest i 2000, da den kastet ut glohete røde steiner i en serie eksplosjoner. Steinene landet langt unna og titusenvis av mennesker ble evakuert.

Meksikanske myndigheter fulgte nøye med på vulkanens aktivitet torsdag og har sperret av området rundt vulkanen i en 6 km radius.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere