Det regner aske

Foto: EPA

Den meksikanske vulkanen Popocatepetl spydde ut en fem kilometer høy røyksky og førte til askeregn i de nærmeste landsbyene.

02.12.05 07:35

Popocatepetl, med sin snødekte topp, er synlig helt fra hovedstaden 64 kilometer unna. Navnet betyr «røykende fjell». Og på torsdag sendte den ut en enrom røyksøyle og strødde aske utover landsbyen Amecameca.

Men røyken til tross – forskere mener at det ikke er fare for et fullt utbrudd.

- Aktiviteten vi har registrert i vulkanen i løpet av de siste ukene er innenfor det vi hadde regnet med. Vi har ikke oppdaget noen varsler eller signaler som indikerer et høyere riskonivå, opplyser det kriseforebyggende senteret Cenapred til Reuters.

Ifølge senteret kan man forvente å få aske i hodet så lang unna som i nabostaten Puebla og Tlaxcala. Mexico City, med sine 18 millioner innbyggere, blir trolig ikke askebelagt.

Vulkanen våknet til liv i 1994, etter flere tiår uten aktivitet. De siste ti årene har den våknet til liv flere ganger, sterkest i 2000, da den kastet ut glohete røde steiner i en serie eksplosjoner. Steinene landet langt unna og titusenvis av mennesker ble evakuert.

Meksikanske myndigheter fulgte nøye med på vulkanens aktivitet torsdag og har sperret av området rundt vulkanen i en 6 km radius.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.