RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det skjeve tårn blir skjult

Det skjeve tårn i Pisa ifører seg slør: Deler av det ærverdige byggverket blir skjult for almenheten det nærmeste året, mens fagfolk renser marmoren for skitt.

Arbeidene begynner i neste uke, og arbeiderne skal bruke stillaser med slørlignende, finmasket sikkerhetsnett på utsiden. Stillasene vil imidlertid bli flyttet rundt, slik at minst en side av tårnet til enhver tid er synlig.

Tårnet ble gjenåpnet for pulikum i desember 2001, etter å ha vært stengt i 11 år på grunn av stabiliseringsarbeider. Målinger viste nemlig at det ble skjevere og skjevere, og ekspertene var redd for at det en dag skulle rase sammen.

I 2002 begynte neste fase i det store sikrings- og restaureringsprosjektet, der marmoren skal renses slik at den får tilbake sin opprinnelige prakt. Rensearbeidene er kostnadsberegnet til 4,5 millioner euro eller vel 37 millioner kroner.

Det skjeve tårn var egentlig ment som et helt vanlig og fullstendig loddrett klokketårn, som skulle kalle folk til gudstjeneste i Pisas domkirke. Tårnet ble påbegynt i år 1173, og byggearbeidene pågikk gjennom to århundrer.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere