Det spøker for fredsprosessen

Foto: (Reuters)

Fredsprosessen på Sri Lanka går en usikker framtid i møte etter at Sri Lankas president Chandrika Kumaratunga natt til søndag oppløste nasjonalforsamlingen og utlyste nyvalg.

Statsminister Ranil Wickremesinghe føler seg trygg på at hans parti kommer til å vinne valget 2. april. Han frykter at opposisjonsalliansen som ledes av Kumaratunga vil skape kaos om den vinner, særlig etter at hun allierte seg med det marxistiske JVP som er sterkt imot forhandlingene med de tamilske opprørerne.

- Vi er sikre på at folket vil gi oss et nytt mandat. Vi har holdt våre løfter om å bringe fred til landet og om å skape framgang i økonomien, sier Malik Samarawickreme, som er formann i statsministerens parti.

Han mener at en bare kan forvente kaos av den nye alliansen, siden alliansepartiene innbyrdes fører en svært ulik politikk.

Tamiltigrene beskriver Kumaratungas allianse som en trussel mot freden i en uttalelse før nyvalget ble kunngjort. "Hun er en krigshisser som strevde etter å kamuflere den fryktelige krigen hun førte mot tamilene mens hun snakket om fred," skriver tamiltigrene på sin nettside.

Selv om Wickremesinghe vinner, er framtidsutsiktene for fredsprosessen som han har vært en pådriver for, usikre fordi makten i landet fortsatt vil være delt mellom ham og presidenten. Hennes periode utløper først i 2007.

Valget i april blir det tredje valget på fire år på Sri Lanka, og vil bidra til ytterligere forsinkelser i bestrebelsene på å få slutt på den 30 år lange borgerkrigen som har kostet 60.000 mennesker livet.

Internasjonalt press
Kumaratunga legger opp til valget trass i internasjonalt press på henne for å komme fram til et kompromiss med Wickremesinghe. De viktigste giverlandene, som USA, Japan, EU og India, frykter at nyvalg vil undergrave fredsprosessen.

Norge, som har fungert som tilrettelegger for fredsforhandlingene med Tamiltigrene, suspenderte meklingen etter at Kumaratunga tok kontrollen over tre viktige departementer i november.

Statssekretær Vidar Helgesen vil ikke si noe om hva Norge mener nyvalget vil bety for fredsprosessen, utover at man nå bare må avvente situasjonen.

- Nå må vi bare vente på valget. Det er åpenbart at forhandlingene ikke blir gjenopptatt før valget er avholdt, sa han til NTB søndag. Men han understreket at Norge fortsatt står til disposisjon for den som måtte vinne.

Helgesen understreker likevel at det viktigste i ventetiden blir at våpenhvilen, som Wickremesinghe underskrev med Tigrene og som i det store og hele er blitt respektert, fortsetter. –Vårt viktigste anliggende er å håpe at valgkampen ikke svekker våpenhvilen, sier han.

Ventet nyvalg
Det har lenge vært ventet at Kumaratunga ville utlyse nyvalg etter at hun i fjor høst utløste en politisk krise i landet ved å sparke tre ministere og overta kontrollen over deres departementer, blant dem forsvarsdepartementet.

I og med at nasjonalforsamlingen er oppløst, blir statsminister Wickremesinghe leder for et forretningsministerium fram til valget, uten makt til å ta selvstendige avgjørelser.

Kumaratunga har ligget i bitter maktkamp med statsministeren siden partiet hans utkonkurrerte presidentens parti ved valget i 2001. Ikke minst er hun skeptisk til fredsprosessen som Wickremesinghe har vært en pådriver for, og Norges rolle i fredssamtalene med LTTE-geriljaen.

Wickremesinghe nekter å fortsette fredsforhandlingene så lenge han ikke har full kontroll over sin egen regjering. Forhandlingene har derfor vært suspendert siden presidentens utspill for å umyndiggjøre regjeringen.

Partiet til Wickremesinghe og hans muslimske allierte har i dag 114 av nasjonalforsamlingens 225 mandater, samt støtte fra 15 tamilske folkevalgte. Kumaratungas Folkeallianse og JVP har til sammen 93 mandater.

Jevnt løp
Ingen meningsmålinger er gjort den siste tiden, men observatører tror nyvalget kan bli jevnt.

Wickremesinghe har stor oppslutning for fredsprosessen blant de mange som håper på fred, og i næringslivet, som har opplevd kraftig økonomisk vekst etter at fredsprosessen kom i gang og det ble erklært våpenhvile.

Men det er også mange som mener at han har vært altfor ettergivende i forhandlingene med de tamilske opprørerne. Ikke minst blant ekstreme buddhister og på den ytterliggående venstresiden finnes det representanter for dette synet.

Venstresiden og Kumaratunga er også skeptisk til Wickremesinghes privatiseringspolitikk.

Kumaratunga selv kan ikke stille til valg, siden hennes presidentperiode ikke utløper før i 2007.

(NTB-AFP-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.