RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det store skrittet

(NASA)
Sist oppdatert:
Det er 35 år siden menneskene erobret en liten del av universet. Bli med tilbake til månelandingen.

- Et lite skritt for meg, et enormt steg for menneskeheten, sa Neil Armstrong for nøyaktig 35 år siden.

Ingen hendelser i romfartshistorien står like tydelig prentet i vår kollektive hukommelse som de to og en halv timene Neil Armstrong og Buzz Aldrin tilbragte på månen.

- Apollo viste at mennesker ikke for alltid er fanget av jordens tyngdekraft. Vi kunne forlate planeten vår og dra til andre himmelstrøk, sier Armstrong i dag.

I 1961 sendte russerne to menn ut i verdensrommet. President Kennedy ville ikke tape romkappløpet, og erklærte at amerikanerne skulle sende en mann til månen innen utgangen av tiåret.

Allerede etter åtte år, den 16.juli 1969, er raketten med romskipet Apollo 11 og astronautene Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins klar til å bli avfyrt. Klokken 09.32 starter reisen.

Tre dager senere kommer romskipet inn i bane rundt månen. Armstrong og Aldrin klatrer over i månelandingsfartøyet Eagle og starter landingen.

Når det er på tide å gå ned ved Stillhetens Hav, improviserer Armstrong, og manøvrerer romskipet manuelt forbi et område overstrødd med kampestener. De siste sekundene før landing slår datamaskinene alarm.

Det viste seg å være ganske enkelt fordi datamaskinen prøvde å gjøre for mange ting på en gang.

Da månelandingsfartøyet lander, har de bare 30 sekunder med drivstoff igjen.

- Houston, Eagle har landet, sier Armstrong til NASAs kontrollrom. Medarbeiderne som sitter igjen på Jorden bryter ut i jubel.
- Dere holdt på å få alle til å bli blå her nede, nå puster vi igjen, utbryter en av kontrollørene.

Klokken 22.56 er Armstrong klar til å sette foten på en annen verden. Mer enn en halv milliard mennesker følger med på fjernsyn når han klatrer ned stigen og ytrer de berømte ordene.

Aldrin følger raskt etter. De utforsker månens overflate i to og en halv time, samler prøver og tar bilder. Og de setter igjen et amerikansk flagg og en plakett på en av «Eagle»s ben der det står:

«Her satte menn fra planeten Jorden for første gang fot på månen. Juli 1969 e.Kr. Vi kom i fred for alle mennesker»

Så drar de av gårde igjen, og kobles sammen med Collins i romskipet Columbia.

Mannskapet lander i havet utenfor Hawaii 24.juli.

Kilde: NASA

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere