Gå til sidens hovedinnhold

- Det var en ut-av-kroppen-opplevelse

Grete Faremo var ikke spesielt overrasket da hun fikk tilbud om sjefsjobben i Forsvarsdepartementet.

FORSVARSDEPARTEMENTET (Nettavisen): Det var en verdig avslutning på Grete Strøm-Erichsens (Ap) fire år i Forsvarsdepartementet da hun overleverte nøklene til sin etterfølger Grete Faremo (Ap) tirsdag ettermiddag.

Strøm-Erichsen ble selv plassert i Helsedepartementet etter Jens Stoltenbergs omrokering i regjeringen.

Faremo innrømmet overfor pressekorpset at hun ikke ble særlig overrasket da hun fikk telefonen fra statsministeren.

- Det kan sies at de siste ukenes spekulasjoner har vært heftige og at luften gikk litt ut av overraskelsesballongen. Det var nesten som en ut-av-kroppen-opplevelse, sa hun til den fremmøtte pressen og henviste til alle spekulasjonene som hun selv ikke kunne kommentere.

Måtte gå av som statsråd
SV bidro til at Faremo måtte gå av som statsråd på grunn av den såkalte Furre-saken. Men hun svarte unnvikende på spørsmål om hvordan det er å tre inn i regjering sammen med Sosialistisk Venstreparti.

- Jeg synes det er spennende å være del av denne regjeringskoalisjonen, sa den ferske forsvarsministeren.

Hun ville heller ikke kommentere om det blir krevende å være forsvarsminister i en regjering sammen med SV som er mot Norges engasjement i det krigsherjede Afghanistan.

- Jeg er ikke i tvil om at det blir krevende å bli forsvarsminister. Men jeg vil ikke svare på faglige spørsmål i dag, svarte hun kort.

Deretter tok Strøm-Erichsen et tungt farvel med sine nære ansatte de siste fire årene, før hun hastet av gårde til Helsedepartementet.

Tungt departement
Faremo tar over et tungt departement ettersom Norge er involvert i krigen i Afghanistan, og Norge har allerede lidd flere tap av menneskeliv som følge av engasjementet i Nord-Afghanistan.

Nato har flere ganger uttrykt misnøye over at Nato-land ikke trapper opp innsatsen ytterligere. I tillegg er det blitt rettet kritikk mot noen Nato-lands kriterier for hvor soldatene skal utplasseres.

USA og Storbritannia er spesielt såre for at de må ta mye av støyten i det urolige sør.

Norge vil trolig ikke endre på Afghanistan-statusen i denne stortingsperioden, men det er antydet en eventuell nedtrapping etter hvert.

Kompetent statsråd
Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund, mener Faremo er en kompetent statsråd, men har mange krevende arbeidsoppgaver foran seg.

- Det er jo en statsråd med mye politisk kompetanse og som har bred erfaring fra blant annet næringslivet. Det kan komme godt med i et krevende departement med mange utfordringer. Hun sier selv at hun ikke har mye erfaring fra Forsvaret, og det mener jeg hun bør skaffe seg på kort tid, sier Morten Høglund, medlem av Stortingets Utenriks- og forsvarskomité, til Nettavisen.

Videre mener Høglund at Faremo har en stor jobb foran seg med å stanse nedbyggingen i Forsvaret.

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, har blitt nevnt som en verdig kandidat som ny forsvarsminister, men Stoltenberg ville ha lik kjønnsfordeling i sin regjering og måtte dermed hente inn eksterne folk.

- Jeg har respekt for at den rødgrønne regjeringen har sine krav, men forventer at Barth Eide vil fortsette som en viktig brikke i Forsvarsdepartementet, sier Høglund.

Gjør et comeback
Faremos inntreden i Forsvarsdepartementet blir omtalt som et comeback ettersom hun hadde flere sentrale ministerposter under regjeringen til Gro Harlem Brundtland på 1990-tallet. Hun var både bistandsminister og justisminister under landsmoderen, men gikk over til Olje- og energidepartementet da Thorbjørn Jagland tok over som statsminister.

Etter sin tid som statsråd har Faremo hatt en rekke sentrale stillinger i næringslivet, deriblant i Storebrand og Microsoft. I tillegg har hun hatt flere viktige styreverv.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken