RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/faksimile (iransk avis)

Dette bildet var for sexy

Sist oppdatert:
Aviser retusjerte bildet av EUs utenrikssjef før det gikk i trykken.

Forrige helg deltok EUs utenrikssjef baronesse Catherine Ashton i atomforhandlinger med Iran i Istanbul.

Under forhandlingene ble Ashton avbildet ved siden av Irans forhandlingsleder Saeed Jalili.

Retusjerte halspartiet
Men bildet av EUs utenrikssjef ble for sterk kost for flere iranske aviser. Derfor ble halspartiet retusjert før det havnet i trykken.

BBC-journalist Cyrus Amini har jobbet i iranske aviser i tidsperioden 1998 til 2003. Han sier at bildesensur er en vanlig praksis i Iran.

- Meningen er ikke å være fornærmende eller uhøflig, eller å skade noen sitt image. Hensikten er å unngå problemer, sier Amini til BBC.

- Feil å eksponere hals og ansikt
Han legger til at noen muslimske geistlige mener det til og med er feil å eksponere kvinnenes hals og ansikt, uten at det er tildekket.

- Hvis bildet er mer avslørende enn den aksepterte normen tillater, så kan myndighetene gripe inn, og dermed blir det press på avisene – enten de er proregjeringen eller reformvennlige, sier han.

Ifølge Amini kan myndighetene bruke slike publiserte «uanstendige» bilder som et pressmiddel, og senere bruke dem som unnskyldning til å stenge avisen.

Iran stilte betingelser
Baroness Ashton ledet forhandlingene i Istanbul på vegne av en rekke vestlige land, deriblant USA, Russland, Kina og Storbritannia.

Atomsamtalene med Iran ble gjenopptatt i desember måned etter å ha ligget dødt i 14 måneder.

Derfor var det en stor skuffelse for Vesten da iranske forhandlere møtte opp til samtalene med en rekke betingelser.

Ingen ny dato
Ashton opplyste at det ikke ble avtalt noen ny dato for forhandlinger, men presiserte at dørene fortsatt var åpne for Iran

Ett av kravene til den vestlige delegasjonen var at Iran skulle sende uranet sitt til utlandet for å bli anriket. Hensikten er at de vestlige landene kan forsikre seg om at uranet ikke blir høyanriket, slik at det ikke kan brukes til kjernevåpen.

Men Irans sjefforhandler krevde at Iran måtte få lov til å fortsette med anrikingen av uran. Vesten hevder Iran i virkeligheten forsøker å utvikle atomvåpen, noe iranerne selv avviser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere