RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette dreper djevlene

Tasmanske djevler, eller pungdjevler, er i ferd med å bli utryddet. Nå er hemmeligheten avslørt.

Titusenvis av tasmanske djevler har blitt drept av en svulst som rammer dem i ansiktet, og forskerne frykter at pungdyret kan dø helt ut innen de nærmeste 10 årene.

Nå har ny forskning vist at svulstene er genetisk like, og veldig smittsomme.

Dødelig bitt
Svulsten smitter gjennom biting.

Tasmanske djevler har svært sterke kjever, som kan tygge over bein til mye større dyr. De er kjent for å bite hverandres ansikter under konflikter og i forbindelse med parring.

Forskere tror at når et dyr angriper ett annet, legger den igjen kreftfremkallende celler igjen i bittet.

-Svulsten i pungdjevlene er veldig unik, og forskersamfunnet er veldig overrasket, sier Alexandre Kreiss, en forsker ved Universitetet i Tasmania.

- Sulter ihjel
De smittede dyrene utvikler store svulster som skyter fram i fjeset og nakken. Svulstene kan også føre til at tenner faller ut, og gå inn i dyrets øyenhuler.

Siden svulstene skaper problemer med å spise, blir dyrene utmagret, og dør gjerne et halvt år etter at de første svulstene dukker opp.

Reddet av vesten
Nå håper forskerne at pungdjevelene vest i Tasmania viser seg å være immune mot kreftsvulstene, fordi de kan være genetisk annerledes. Det kan i så fall redde bestanden.

I dag er den eneste måten å hindre sykdommen på å isolere de syke dyrene fra de friske. Men forskerne håper gener fra vest-tasmanske djevler kan øke dyrets forsvarsmekanisme mot svulstene.

- Vi håper vi kan ta med disse djevlene i et avlsprogram, og introdusere genene i disse spesialdjevlene med de som allerede har sykdommen, sier Kreiss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere