Dette er Ahmed Korei

Foto: Jacqueline Larma (AP)

Ahmed Korei, som etter all sannsynlighet overtar som palestinsk statsminister etter Mahmoud Abbas, er en av arkitektene bak Oslo-avtalen i 1993. Hans svakhet er at han ikke har noen maktbase i Fatah-bevegelsen.

08.09.03 11:29

Korei, også kjent som Abu Ala, har de siste årene vært president i den palestinske nasjonalforsamlingen, og blir sett på som en lojal alliert med president Yasser Arafat.

Politisk blir 65-åringen sett på som moderat og som en pragmatiker.

Han er et ledende medlem av Arafats Fatah-bevegelse, etter å ha klatret sakte, men sikkert på rangstigen side 60-tallet. Mens PLO holdt til i Libanon på 70- og 80-tallet, ledet Korei organisasjonens økonomiske virke i landet, ettersom han er utdannet bankmann.

Da PLO ble tvunget ut av Libanon, ble Korei med Arafat til Tunisia, og ettersom flere sentrale skikkelser døde eller ble drept, ble han til slutt valgt inn i Fatahs sentralkomité i 1989. Det markerte starten på hans politiske karriere, og han har siden da spilt en viktig rolle i fredsforhandlingene med Israel.

- Han er en mann som har dyp tro på fred med Israel, og er imot all vold, sier den amerikanske midtøsteneksperten Dennis Ross.

Han var svært sentral i forhandlingene som ledet fram til Oslo-avtalen i 1993, og har siden det vært med i uttallige forhandlinger. Et av hans viktigste bidrag var å legge fram en palestinsk utviklingsplan som ble presentert for Verdensbanken i 1993.

Korei er en mann med stor personlig sjarm, og er ifølge de som kjenner ham, blid og omgjengelig. Det har gjort ham til en populær forhandler, og han skal ha blitt venner med flere av sine israelske forhandlingsmotstandere.

Svakheten til Korei kan være at han, i likhet med Abbas før ham, ikke har noen sterk personlig maktbase i PLO. Det kan gjøre ham lett å styre for president Yasser Arafat.

(Kilde: BBC, Haaretz, Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.