RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er Danmarks nye statsminister

Foto: Jens Nørgaard Larsen (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Ut med Rasmussen - inn med Rasmussen.

Søndag fikk Danmark ny statsminister, etter at Anders Fogh Rasmussen gikk av og navnebror Lars Løkke Rasmussen tok over, melder NTB.

Ventet
Rundt klokken 13.30 søndag ankom statsminister Fogh Rasmussen Amalienborg slott, der dronning Margrethe ventet ham. En halvtime senere forlot han slottet, da ikke lenger som statsminister.

Kort tid senere ble Lars Løkke Rasmussen utnevnt til ny statsminister i Danmark. Løkke Rasmussen var finansminister i den sittende regjeringen, og ettersom den parlamentariske situasjonen er uendret, har han et flertall bak seg. Det var ventet at Løkke Rasmussen skulle ta over.

- Det er et stort ansvar jeg har tatt på meg. Noen tenker kanskje at det er for stort. Til dem vil jeg si at jeg skal kjempe og arbeide dag og natt for å føre Danmark sikkert gjennom den økonomiske krisen vi befinner oss i, sier Løkke Rasmussen.

Nestformann
44 år gamle Løkke Rasmussen har vært nestformann i Venstre fra 1998. I perioden 2001 til 2007 var han innenriks- og sunnhetsminister i Fogh Rasmussens regjering, og fra 2007 har han vært finansminister.

Anders Fogh Rasmussen ble lørdag utpekt til jobben som NATOs nye generalsekretær.

- Det er med vemod jeg sier farvel, men det er med glede jeg gir stafettpinnen videre til den tredje Rasmussen på rad, sa Fogh etter utnevnelsen.

Les: Nato-sjef likevel

Les også: - Ingen enighet om ny generalsekretær

Fogh Rasmussen meldte sitt kandidatur torsdag, etter lang tids spekulering om at han ville bli den nye generalsekretæren etter nederlandske Jaap de Hoop Scheffer. Dansken hadde stort støtte, blant annet også fra Norge. Men Tyrkia sa lenge nei blant annet på grunn av karikaturstriden, men lørdag kom altså alle landene til enighet om å velge den nå avgåtte statsministeren.

300 arrestert
De 28 stats- og regjeringslederne i Nato møttes denne helgen for å feire at forsvarsalliansen er 60 år. Tyskland og Frankrike sto som vertskap. På forhånd var det lagt stor vekt på sikkerheten, men lørdag endte Strasbourg i flammer.

Politiet anslår at rundt 10.000 demonstranter, fredelige og mindre fredelige, inntok byen i helgen. Flere bygninger ble påtent og ramponert, og til sammen 300 mennesker ble pågrepet.

Ti mennesker ble såret, fire av dem politifolk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere