Dette er en tropisk orkan

Mens et enkelt tordenvær kan slippe løs 500 millioner liter vann og utlade nok energi til å forsyne hele USA med strøm i 10-20 minutter, kan energimengden i en orkan ganges med 12 000.

13.09.04 12:24

I motsetning til lavtrykk og stormer på våre breddegrader, er det ingen fronter knyttet til de tropiske orkanene. Det er dampen fra varmt hav – over 27 grader – som driver dem. I tillegg må områdene der de dannes ha rolige vindforhold og ustabil luft.

Vanndampen stiger opp fra havet, kondenserer og danner skyer. Dermed bringes energi fra det varme havet opp i skyene. Det er ikke lite energi som overføres, og i store skyområder oppstår hele klynger av tordenvær.

De tropiske lavtrykkene dannes minst fem grader fra ekvator. Der kan jordrotasjonen få uværet til å rotere og etter hvert utvikle seg til en tropisk orkan. Energien fortsetter å strømme opp så lenge orkanen befinner seg over varmt havvann.

Når uværet kommer inn over kaldere hav eller over land, kuttes energiforsyningen, og uværet dør ut. Før den tid kan det imidlertid ha forårsaket stor skade.

(Kilde: Storm Weather Center)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag