*Nettavisen* Nyheter.

Dette er Europas eldste mann

Foto: (Reuters/Washington University in St. Louis)

Forskere har funnet kjeven til den eldste kjente europeer i en grotte i Romania. Mannen levde for rundt 35.000 år siden.

23.09.03 16:02

Flere menneskelevninger ble funnet i hulen. Den eldste delen er et kjeveben av en mann, som er datert til å være fra mellom 34.000 og 36.000 år siden. Andre deler, blant dem et ben fra skallen til en ungdom, er ennå ikke testet, men er trolig like gamle.

Dette gjør at disse menneskene trolig levde samtidig med neandertalerne. Forskerne mener også at levningene fra bjørnehulen i Romania, viser enkelte tegn på å være en blandingsrase mellom det moderne mennesket og neandertalere.

Funnet kommer til å skape debatt mellom forskere som sterkt tviler på at det var lite sammenblanding mellom artene, og de som nå mener at funnene fra Romania faktisk kan være en slik blanding.

Fossilene fra Romania er utvilsomt moderne mennesker (homo sapiens), men viser noen trekk av mer primitiv karakter, for eksempel svært store jeksler.

- Både det nedre kjevebeinet og den øvre kjeven fra fjeset, har det samme mønsteret i kinnene. Visdomstennene er ganske enkelt enorme. De er større enn noe annet vi har funnet fra de siste 200.000 årene, sier professor Erik Trinkaus til BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.