*Nettavisen* Nyheter.

Dette er fangene som skal løslates

Foto: SAID KHATIB (Afp)

Israel har offentliggjort navnene på de første 477 av 1027 palestinske fanger som skal løslates.

16.10.11 21:31

Som en del av avtalen om fangeutveksling med Hamas, har israelske fengselsmyndigheter offentliggjort 477 navn på palestinske fanger - 450 menn og 27 kvinner - som i første omgang skal løslates i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit, melder The Guardian på nett.

Se hele lista på Al Jazeera her

Dømt til 16 livstidsdommer
Blant de mer kjente navnene på listen er Ahlam Tamimi, som jobbet som reporter før han ble med i den væpnede delen av Hamas. Hun mottok 16 livstidsdommer for å ha hjulpet med å velge steder for selvmordsangrep og skal også ha brakt selvmordsbomberen til noen av stedene som ble angrepet, blant annet en pizzarestaurant i Jerusalem, der 15 mennesker ble drept i et selvmordsangrep i 2001.

Søndag meldes det om flere praktiske forberedelser til fangeutvekslingen. Blant annet er 40 sikkerhetsfanger overført fra Hadarim-fengselet til Ketziot-fengselet og alle de 27 kvinnelige fangene i avtalen ankom Hadarim-fengselet, melder Haaretz.com

Motstanderne av fangeutvekslingen har nå 48 timer på seg til å anke avgjørelsen til høyesterett. Noen av fangene soner livstidsdommer for angrep som har kostet mange mennesker livet. Men det er ikke ventet at domstolen vil gripe inn. Avtalen om fangeutveksling ble godkjent tirsdag av et stort flertall av regjeringens medlemmer og den har også bred støtte i befolkningen.

Gilad Shalit ble tatt til fange av militante palestinere i juni 2006. De førte ham til Gazastripen via en av tunnelene som er gravd inn i Israel. Siden har han blitt holdt fanget i den Hamas-kontrollerte Gazastripen.

Om to måneder akter Israel å sette fri ytterligere 550 palestinske fanger.

Egyptiske meklere
Det er egyptiske meklere som har sørget for at Israel og Hamas er blitt enige om fangeutvekslingsavtalen. Detaljene i avtalen ble diskutert i Kairo så sent som lørdag. Til avisa Al-Hayat sier talsmenn for Egypt at Israel har lovet at de vil løsne noe på blokaden av Gaza etter at Gilad Shalit er løslatt og at de ikke akter å skade eller arrestere løslatte fanger med mindre de vender tilbake til terror.

De som har forhandlet fram avtalen sier ifølge den israelske avisa Haaretz at det nærmest er et mirakel at den har kommet i stand.

- Det har vært 64 måneder med intense forhandlinger, sier Haaretz' kilde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag