*Nettavisen* Nyheter.

Dette er Fidel Castro

Overklassegutten som var best i sport på hele Cuba, for så å bli kommunist og revolusjonær, har overgitt makten til sin yngre bror. Les om hans utrolige liv.

01.08.06 10:47

Fidel Castro ble født 13. august i Oriente-provinsen på Cuba. I oppveksten gikk han på anerkjente katolske skoler i Santiago de Cuba og Havana, hvor han tilkjente seg det spartanske regimet til jesuittene. I 1945 skrev han seg inn på universitetet i Havana, hvor han gikk ut i 1950 med en grad i juss.

I 1948 giftet han seg med Mirta Diaz-Balart i 1948. Bare seks år senere skilte de seg. I mellomtida hadde de fått sønnen Fidel Castro Diaz-Balart (født 1949). Han har tidligere vært Cubas utsending til det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Opprører
Helt fra slutten av 40-tallet var Castro politisk aktiv, og en sterk motstander av regimet til Fulgencio Batista. I slutten av juli 1953 ledet Castro et angrep på militærleiren i Mancada, men dette slo helt feil.

Samtidig brakte det Castro inn i det offentlige søkelyset. Castro var så langt ikke medlem av det kommunistiske partiet. Som følge av angrepet på militærleiren ble han dømt til 15 års fengsel, men ble gitt amnesti i 1955.

Etter han kom ut fra fengsel reiste han til Mexico hvor han bodde i eksil, men han lovte sine støttespillere og det cubanske folket å returnere.

Kjempet med Che Guevara
Allerede i desember 1956 kom han tilbake, sammen med 81 andre, deriblant Che Guevara. De slo seg ned i Sierra Maestra, og derfra slåss de en vellykket geriljakrig, som ble tronet med seier da Batista flyktet landet 1. januar 1959.

Siden da har Fidel Castro tronet som en eneveldig hersker på Cuba. Under hele den kalde krigen var Cuba et stridens eple for Sovjet og USA. Castro knyttet seg sterkt til Sovjet så tidlig som i 1960.

Paven på besøk
Castro har møtt de fleste av verdens ledere på ett eller annet tidspunkt. I 1998 var pave Johannes Paul II på et historisk besøk på Cuba, og ble tatt mot av Fidel selv.

Helsen til Castro har vært et tema i verdenspressen en rekke ganger, men kanskje aldri så tungt som da Castro snublet etter å ha talt i Havana i 2004. Etter fallet talte han nok en gang til publikum og sa: «Bare så det ikke skal være noen tvil; jeg tror jeg har brukket kneet», før han ble tatt til sykehus.

1. august 2006 overgir Fidel makten til sin yngre bror Raul, mens han selv blir operert for mageproblemer. Raul blir utnevnt til Cubas visepresident, og blir dermed offentliggjort som Fidels etterfølger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag