*Nettavisen* Nyheter.

Dette er fugleinfluensa

Fakta om fugleinfluensa:

03.02.04 12:52

Hva er det?
En form for influensa som trolig kan ramme alle typer fugler. Fjærkre holdt som husdyr er spesielt utsatt. Den kan også smitte mennesker, men det er ennå ikke rapportert om smitte fra menneske til menneske.

Hvor finnes den?
Thailand, Vietnam, Indonesia, Kambodsja, Sør-Korea, Japan, Taiwan, Kina og Pakistan har alle rapportert om utbrudd av fugleinfluensa de siste ukene. I Thailand og Vietnam er det også meldt at mennesker er smittet. Sykdommen ble først oppdaget i Hongkong i 1997, og har dukket opp flere ganger i Asia. Nederland hadde et utbrudd der også mennesker ble smittet i 2003.

Hvor mange er rammet?
Sykdommen har så langt tatt livet av 13 mennesker. Ni av dødsfallene skjedde i Vietnam, mens fire er døde i Thailand.

Hvordan smitter den?
Infiserte fugler sprer sykdommen gjennom spytt, ekskrementer og snørr. Så langt har bare mennesker som har vært i direkte kontakt med infiserte fugler blitt smittet, men forskerne er redd for at viruset kan kobles seg sammen med en vanlig menneskelig influensa og mutere slik at den kan smitte mellom mennesker.

I et tilfelle der tre søsken alle har fått sykdommen, mistenker WHO at viruset kan ha mutert.

Hva er symptomene?
For fugler er symptomene liten appetitt, pjuskete fjærdrakt, feber, svakhet, diaré, tørste og hevelser.

Mennesker får feber, hoste, sår hals, muskesmerter, øyebetennelser, lungebetennelse og akutt pustebesvær.

Hvordan kan sykdommen behandles?
Verdens helseorganisasjon(WHO) sier at årets influensa er resistent mot billige virusmedisiner. Forskerne prøver nå ut mer kostbare metoder. WHO anbefaler også å sette syke mennesker i karantene.

Matvaresikkerhet
Det finnes ingen bevis for at viruset spres gjennom å spise kylling. Varme dreper virus, og WHO anbefaler at kyllingprodukter bør kokes eller stekes skikkelig til minst 70 °C.

(Kilde: AP og AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag