Dette er «kryptonitt»

Foto: (EBU)

Supermanns verste fiende er funnet i en gruve i Serbia. Se video.

24.04.07 16:44

Se video nederst i saken.

Kryptonitt er ikke lengre bare et oppdiktet stoff som tapper Supermann for krefter. Det selvlysende stoffet kryptonitt er det eneste stoffet som setter en stopper for Supermann. Ifølge filmene og tegneseriene er kryptonitt et stoff som tapper Supermann for kreftene så lenge han er i nærheten av den grønne steinen.

Funnet i serbisk gruve
Men nye funn viser at dette ikke lengre er et stoff som kun finnes i fantasiens verden, melder BBC. I en gruve i Serbia har det nemlig blitt funnet et stoff som har tilnærmet den samme formelen og oppbyggingen som det tegneseriene forteller om. Riktignok er ikke det nyoppdagede stoffet selvlysende og farlig.

Hvit og hard
- Jeg er redd for at det ikke er grønt, og at det heller ikke lyser, men det reagerer ved å bytte farge når det utsettes for ultrafiolett lys, sier Dr. Chris Stanley.

Stoffet er hvitt og har en hard konsistens.

Forskerne som fant stoffet tok kontakt med Dr. Stanley da de ikke kunne se at stoffet var likt noe av det de hadde sett før. Stanley ble meget overrasket da han så nærmere på det merkelige stoffet.

Lik formel som kryptonitt
- Mot slutten av forskingen søkte jeg på nettet ved å bruke mineralets kjemiske formel – sodium lithium boron silicate hydroxide. Jeg ble forbløffet da jeg oppdaget at det samme vitenskapelige navnet stod på en boks som med steiner som inneholdt kryptonitt, som Lex Luther hadde stjålet filmen Supermann Returns. Men det nye stoffet inneholder ikke fluor, slik som kryptonitten gjør i filmen, sier Dr. Stanley.

Skal hete Jadarite
I følge internasjonale regler kan ikke mineralet få navnet kryptonitt, fordi det ikke har noe med krypton å gjøre. Krypton er en form for gass som finnes i det periodiske system. I følge Reuters vil den istedenfor få navnet Jadarite. Jada er nemlig navnet på stedet hvor den serbiske gruven er.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag