Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er massedrapsmannen i Orlando

Et bilde av den antatte gjerningsmannen bak Orlando-angrepet skal være publisert på en Twitter-konto som er tilknyttet ekstremistgruppen IS.

Den antatte gjerningsmannen bak massakren i Orlando ringte nødnummeret 911 og erklærte troskap til IS rett før angrepet, opplyser kilder i politiet til TV-stasjonen NBC News.

Ifølge Reuters skal bildet av den antatte gjerningsmannen også ha blitt lagt ut på Twitter-kontoen som er tilknyttet ekstremistgruppen IS søndag. Der hevdes det at bildet er av Omar Mateen, 29-åringen som flere amerikanske medier har navngitt som den antatte gjerningsmannen.

Tilhengere av IS gir uttrykk for glede over massakren. Så langt er det imidlertid ikke kommet opplysninger om at IS har gått ut med en offisiell uttalelse om angrepet.

Følg NTBs livedekning nederst i saken.

Les også: Dramatiske skildringer fra nattklubbgjestene

- Ble oppmerksom på ham i 2013

50 mennesker ble drept da en gjerningsmannen åpnet ild på en nattklubb for homofile i Orlando i Florida natt til søndag.

– FBI ble først oppmerksom på Mateen i 2013 da han kom med provoserende uttalelser til kolleger og snakket om mulige bånd til terrorister, sa FBI-agent Ronald Hopper på en pressekonferanse søndag.

Han la til at hendelsen ble grundig etterforsket, men at saken senere ble henlagt.

Senere ble Mateen avhørt om sin kontakt med den antatt første amerikanske borgeren som utførte et selvmordsangrep i Syria, Moner Mohammad Abusalha. I likhet med Mateen kom Abusalha fra Florida, men FBI vurderte kontakten mellom dem som «minimal».

I telefonsamtalen med 911 søndag, skal Mateen også ha nevnt terrorangrepet i Boston i 2013, ifølge TV-stasjonen NBC News og avisa Washington Post. De to brødrene som sto bak Boston-angrepet, var trolig motivert av ekstrem islam og USAs rolle i krigene i Irak og Afghanistan.

Les også: Minst 50 ble drept i nattklubbmassakren

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Afghansk opprinnelse

Mateen var en amerikansk statsborger av afghansk opprinnelse, som var bosatt i byen Fort Pierce sørøst for Orlando.

Mateen skal ikke ha stått oppført på amerikanske myndigheters terrorlister, men var under etterforskning for et annet lovbrudd, ifølge BBC.

– Vi vil kunne si mer om ham når vi velger å gå ut med navn, sier Ron Hopper i FBI.

Faren: - Handler ikke om religion

Faren til den antatte gjerningsmannen i Orlando, sier massakren ikke har noe med religion å gjøre, men at sønnen reagerte da han så to menn kysse.

Mir Seddique, faren til Omar Mateen som amerikanske medier skriver er gjerningsmannen, sier til TV-stasjonen NBC News at sønnen ble sint da han så to menn kysse hverandre i Miami for noen måneder siden.

Faren tror episoden kan ha noe med massakren i Orlando å gjøre.

– Vi ønsker å be om tilgivelse for dette. Vi var ikke klar over hva han hadde gjort. Vi er like sjokkert som resten av landet, sier Seddique.

Ekskona: - Han slo meg

Ekskona til 29-åringen forteller ifølge Washington Post at han var voldelig og mentalt ustabil. Han skal ha slått henne flere ganger mens de var gift.

De to skal ha møttes på internett for åtte år siden, og hun betemte seg for å flytte til Florida for å gifte seg med ham.

- Han var ikke en stabil person, sier ekskona, som ønsker å være anonym på grunn av sin egen sikkerhet etter massakren.

Hun omtaler ekteskapet som normalt den første tiden, men sier at han etter hvert ble stadig mer voldelig.

- Han slo meg. Han ville bare komme hjem og banke meg opp fordi klesvasken ikke var ferdig og sånne ting, sier hun.

(©NTB/Nettavisen)

Kommentarer til denne saken