Dette er nå straffbart

Foto: colourbox.com (colourbox.com)

Amerikanske soldater risikerer krigsrett etter å ha hoppet i høyet.

Generalmajor Anthony Cucolo, som er ansvarlig for de amerikanske styrkene i Nord-Irak, har utstedt en ordre som forbyr soldatene fra å bli gravide eller gjøre medsoldater gravide. Handlingen kan være straffbar med krigsrett, melder CNN.

Ordren har som hensikt å forhindre at soldater i tjeneste i Nord-Irak reiser hjem før planlagt som følge av utenforliggende årsaker.

- Jeg trenger alle soldatene jeg har ettersom vi opplever en nedtrapping av styrkene i oppdraget vårt, skrev Anthony Cucolo i en uttalelse til sine 22.000 soldater og sivilister.

Bryter med moralen
- Alle som forlater denne krigen tidligere enn de forventede 12 månedene som skal tjenestegjøres, legger en stor byrde på sine lagkamerater.

- Alle som forlater denne krigen tidlig som følge av personlige valg som har endret deres medisinske status – eller som bidrar med å gjøre det overfor en annen – bryter med vår elementære moral.

Men Cucolo påpeker at kvinner som er blitt gravide som følge av seksuelle overgrep, ikke vil bli straffet.

Ordren gjelder alle soldater og sivile som tjenestegjør under generalmajoren i områder som Balad, Kirkuk, Tikrit, Mosul og Samarra.

Av 22.000 soldater og sivilister er 1682 kvinner. Cucolo understreker at han er den eneste som skal avgjøre hvorvidt en soldat skal kunne straffefølges i en militærdomstol.

- Jeg er det eneste individet som skal dømme i disse sakene. Jeg tar beslutningene i hver sak avhengig av faktaopplysningene som ligger til grunn i den enkeltes situasjon, skriver Cucolo.

- Kvinner er uerstattelige
Generalmajoren argumenterer de strenge reglene med at kvinner i fronten er helt uerstattelige.

Forbudet mot graviditet er bare ett av flere regler som er satt ned for soldatene. Andre aktiviteter som forbys er blant annet narkotikamisbruk og gambling.

Så langt har fire soldater blitt gravide etter at Cucolo tok over kommandoen i november. Av de åtte soldatene som var involvert, er det ingen som har blitt stilt for krigsrett, men samtlige har mottatt en skriftlig irettesettelse, får CNN opplyst av Cucolo i en e-post.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.