Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er Pakistans skjebnetime

NUPI-direktør Jan Egeland tror Pakistan kan lykkes med den omfattende offensiven.

Pakistanske myndigheter innledet en omfattende bakkeoperasjon mot Talibans høyborg i Sør-Waziristan lørdag formiddag.

Rundt 30.000 styrker sendes inn mot det ulendte terrenget i grenseområdene til Afghanistan for å slå ned på Taliban- og Al-Qaida-elementer som har et sterkt fotfeste i området.

De første kampene startet lørdag formiddag og det er allerede meldt om flere tap på begge sider.

Les også: Bakkekrigen har startet

Pakistanske myndigheter vil trolig forsterke innsatsen med ytterligere 30.000 soldater i den nærmeste fremtid.

- Dette er på mange måter Pakistans skjebnetime fordi det å gå inn i Sør-Waziristan er noe helt annet enn å gå inn i Swatdalen. Nå går man inn i Talibans kjerneområde. Det er ikke noen andre områder som er viktigere for Taliban. Her har de sine treningsleirer, rekruttering og mange av operasjonene er blitt planlagt her, sier direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jan Egeland, til Nettavisen.

- Pakistan har jo lenge under Musharraf (tidligere president Perez Musharraf red.anm.) trodd at man kunne få isolert Taliban til dette området. Dette er jo stammeområder som aldri noen sentralmakt noensinne har hatt veldig kontroll med.

Kan lykkes i Sør-Waziristan
- Tror du Pakistan vil lykkes med denne operasjonen?

- Ja, konvensjonelt sett så klarer de å nedkjempe Taliban og feie over disse områdene, men ikke Taliban som bevegelse i disse områdene.

- Men det som nok var en strategisk feil, var å tro at hvis man lot dem være i fred, så ville de la oss være i ferd. Og Bush gikk jo med på denne stammeavtalen i sin tid. Nå har det vist seg at dette friområdet til dels har ført til at talibanopprørere i Afghanistan kunne bli mye sterkere, og at den voldelige, islamistiske bevegelsen i Pakistan har blitt sterkere og mer aktiv, sier Egeland.

Virker mot sin hensikt
USA har under Barack Obama trappet opp innsatsen med droneangrep over pakistanske områder. Dette har skapt stor misnøye blant sivilbefolkningen i Pakistan.

- Krigen mot Taliban i Afghanistan og Pakistan har blitt ført totalt ulikt. «No boots on the ground» har amerikanerne fått beskjed om - at det offisielt ikke skal være noen amerikanske soldater på bakken i Pakistan. Mens i Afghanistan så er det hovedsakelig amerikanske styrker som fører an talibankampanjen. Jeg tror at en av de tingene man har sett i Afghanistan og Pakistan er at krigføring fra luften virker mot sin hensikt.

- Hver gang det har vært droneangrep eller bombeangrep så har uskyldige, sivile liv gått tapt. Og hver gang dette skjer, så vil en ny familie og slekt føle at de til dels vil og til dels må slutte seg til kampen mot USA.

Videre mener Egeland at Nato-general Stanley McChrystals anmodning om flere soldater på bakken i Afghanistan ikke nødvendigvis er uklokt.

- Flere soldater kan være mindre provoserende overfor sivilbefolkningen. Da kan man beskytte sivile områder snarer enn å drepe talibansoldater fra store høyder, som vil føre til større sivile tap og mer motstand blant sivilbefolkningen.

Les også: Varsler fiasko i Afghanistan

Press på myndighetene
Bakgrunnen for bakkekrigen mot Taliban er en rekke koordinerte angrep i flere pakistanske byer hvor nærmere to hundre menneskeliv har gått tap.

Regjeringen har dermed et enormt press på seg til å håndtere den eskalerende situasjonen.

Pakistansk Taliban har ligget lavt i terrenget etter at lederen Baitullah Mehsud ble drept i august. Dette fikk mange til å spekulere på om gruppen var svekket. Formålet med de siste koordinerte angrepene har trolig vært å vise muskler.

- Det var for å vise pakistanske myndigheter at de har muskler, evne og vilje til å slå til. Og for det andre så kom det nylig en uttalelse fra Talibans leder om at de vil fortsette angrepene inntil pakistanske styrker trekker seg ut av stammeområdene og stanser offensiven, sa Laila Bokhari, forsker ved NUPIs avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering, til Nettavisen tidligere denne uken.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken