RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
UNDER PRESS: Hillary Clinton.
UNDER PRESS: Hillary Clinton. Foto: Mark Almond (Ap / NTB scanpix)

Dette er skjebnedagen for Hillary Clintons presidenthåp

Sist oppdatert:
Hvis ting går galt torsdag, kan Hillary Clinton glemme å bli president i USA.

NEW YORK (Nettavisen): De siste ukene har gitt Hillary Clinton medvind i seilasen mot Det hvite hus. Hun gjorde en strålende jobb i den første debatten til Demokratene og har en solid ledelse på meningsmålingene.

I tillegg annonserte visepresident Joe Biden onsdag at han ikke stiller som kandidat.

Torsdag kan alt bli snudd på hodet for Clinton.

Eller det kan bli enda kraftigere medvind.

Overgår Watergate

Hillary Clinton avgir nemlig sitt vitnemål for Benghazi-komiteen på Capitol Hill torsdag.

Hun skal svare for sine handlinger som utenriksminister i forbindelse med attentatet mot USAs konsulat i Libya i 2012, hvor fire amerikanere ble drept, inkludert ambassadør Christopher Stevens.

Republikanerne hevder at de kun er ute etter sannheten, men flere av deres politikere har den siste tiden erkjent at komiteen ble startet for å gjøre politisk skade på Clinton.

Benghazi-komiteen har allerede brukt mer tid enn Watergate-granskingen trengte.

- De er i en veldig vanskelig posisjon, etter å ha brukt 17 måneder og millioner av dollar, sier Adam Schiff, som er medlem av Demokratene og sitter i komiteen, ifølge New York Times.

Epostserveren blir tema

Ett av temaene blir hennes bruk av en privat epostserver, noe som utgjorde en sikkerhetsrisiko.

- Vi ønsker å vite hvordan fire amerikanere kunne dø under utenriksministerens vakt. Det var andre mennesker involvert, men vi ønsker bare å komme til bunns i dette, å finne ut hvordan dette kunne gå så forferdelig galt, sier Andy Harris, en republikaner fra Maryland, ifølge CBS.

Høringen startet 16.00 norsk tid.

(Artikkelen fortsetter)MEDIEINTERESSEN er enorm for torsdagens Benghazi-høring. Enkelte TV-kanaler har direktesending om høringen hele dagen.
11. SEPTEMBER 2012 ble USAs konsulat i Benghazi i Libya angrepet av en væpnet gruppe som angivelig protesterte mot en film som ble produsert i USA.
EN UTBRENT BIL parkert utenfor det amerikanske konsulatet etter angrepet i september 2012.
11. SEPTEMBER 2012 ble USAs konsulat i Benghazi i Libya angrepet og satt i brann av væpnede terrorister. Her ser vi konsulatet fra innsiden etter angrepet som tok livet av fire amerikanere.


En fersk meningsmåling fra Monmouth-universitetet viser at 52 prosent av amerikanere nå tror at komiteen kun er ute etter å ta Clinton. Bare 32 prosent tror at komiteens fokus er å finne sannheten.

Torsdagen blir likevel en stor utfordring. Det er ventet at hun vil måtte svare for seg i minst åtte timer. Klarer hun det uten å snuble, er det ikke lenger noen hindringer i veien for hennes presidenthåp.

Snubler hun, ligger veien åpen for Bernie Sanders når det gjelder nominasjonskampen hos Demokratene.

Hillary Clinton får støtte av 49 prosent mot Sanders' 29 prosent i den siste nasjonale meningsmålingen, som ble publisert av NBC og Wall Street Journal 20. oktober.

Presidentvalget i USA blir gjennomført i november 2016.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere